Rusvai Miklós nem szeretné, ha mindenki azt hinné, az orosz és kínai vakcinák hatástalanok

MTI/Krizsán Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021. július 23. - 18:13

A virológus szakember elmondta, az influenza elleni védőoltásokat is gyakran keverik, ezért a koronavírus-vakcinák kapcsán sem kell megijednünk.

Rusvai az ATV Start című műsorában arról beszélt, eddig 1,5-2 millió embert oltottak orosz és kínai vakcinákkal, amelyek tényleg hatékonyan szolgálták a védekezést. Hozzátette: nagyon szeretném, ha senki nem ringatná magát abban a tévhitben, hogy ezek a vakcinák nem működtek jól.

A harmadik oltásról a virológus közölte, Kásler Miklósnak abban igaza van, hogy immunológiai értelemben bármelyik vakcinával végezhető a harmadik oltás. Viszont az is igaz, hogy nincs tapasztalat a vakcinamixeléssel, de általában a harmadik oltás nincs kitapasztalva.

Sokan azt feltételezik, hogy emberkísérletek zajlanak a harmadik oltással, erre a feltevésre Rusvai Miklós úgy reagált, arról sincsen klinikai, kísérleti tapasztalat, hogy az ötödik influenza elleni oltás mit csinál valakivel, mégis zajlik ezek keverése.

A szakember egyébként örül annak, hogy a harmadik oltás lehetősége adott azok számára, akik az első két oltás során nem immunizálódtak kellőképpen. Tudomása szerint a háziorvosnál lehet majd kezdeményezni.

A negyedik hullám elkerüléséről akkor lehetne beszélni, hogy ha a még immunizálásra váró 2,5 millió embernek legalább a fele felvenné az oltást – Rusvai szerint erre nem sok esély van, de csak ekkor lehet elkerülni a következő hullámát a koronavírusnak.