Rusvai Miklós jó híreket közölt a delta plusz variánsról

Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021. november 20. - 20:06

A virológiával foglalkozó állatorvos szerint eddig hatékonynak mutatkoznak a koronavírus elleni vakcinák a delta plusz mutációval szemben.

Az Infostart hírportál megkeresésére Rusvai Miklós a harmadik oltások kapcsán elmondta, abban valóban van eltérés az orvosok között, hogy ki mire mit ajánl harmadik vakcinának, abban azonban teljes az egyetértés, hogy az oltást fel kell venni:

Minden intézkedés segíti a járvány terjedésének lassulását, a cél, hogy ellaposítsuk a járványgörbét, az egészségügy kapacitását ne haladja meg az arra rászorultak száma.”

A szakember a Magyarországon is megjelent delta plusz variánssal kapcsolatban közölte, minimális változás történt a delta variánshoz képest, tehát semmiképpen nem befolyásolja a vakcinák hatékonyságát.

Terjedőképesebb egy kicsit, azt még a felmérések nem igazolták, hogy azért okoz-e gyakrabban fertőzést fiataloknál, gyerekeknél, mert az idősebb korosztály átoltottsága magasabb, vagy pedig valóban erősebb a kórokozó-képessége” – emelte ki.

A harmadik adag covid-vakcina felvételére készülőknek azt ajánlja, hogy ha tehetik, akkor mRNS-vakcinára vektort, vektorra pedig lehetőleg mRNS-t kérjenek az oltakozók.

Az inaktivált vírust tartalmazó vakcina tulajdonképpen bármelyikre adható, annak a legkevesebb a mellékhatása is. Aki vakcinázás után megfertőződött, azoknál 6 hónapot nyugodtan lehet várni az újabb oltással.”