Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Rusvai: egyre közelebb vannak az országhoz a vírust hordozó denevérek

Fotó: Unsplash/CDC
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A koronavírus-járvány komolyabb hullámain ugyan túl vagyunk, ám a fertőzés még mindig fenyeget: Rusvai Miklós figyelmeztetett, egyre közelebb kerülnek Magyarországhoz a veszélyes fertőzést terjesztő orosz patkósdenevérek.

Rusvai Miklós virológus, állatorvos az InfoRádióban figyelmeztetett, noha a 2019-es koronavírus-járvány kórokozója, a SARS-CoV–2 lecsengőben van, egy új fenyegetés közelít az ország felé: az orosz patkósdenevérekben kering vírus ugyanis szintén egyfajta koronavírus, mely kifejezetten aggasztó tulajdonságokkal rendelkezik.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Rusvai megosztotta, a különböző denevérfajokban már legkevesebb 300 koronavírust azonosítottak a szakértők, melyek ugyanúgy képesek átterjedni az emberre a denevérekről, mint a többi koronavírus.

A szakértő ennek kapcsán figyelmeztetett, Oroszország Fekete-tenger menti partvidékén, Szocsiban olyan patkósorrú denevérek jelentek meg, melyek koronavírusokat hordoznak, ami azt jelenti, hogy Magyarországhoz is kifejezetten közel kerültek a koronavírusokkal fertőzött állatok – írja az Index.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, ezek a vírusok akár önmagukban is képesek oly módon mutálódni, hogy onnantól kezdve a tüskefehérje módosulása miatt hozzá tudnak tapadni az emberi sejtekhez: ezt előidézheti akár mutáció, vagy a vírusok változásának egy másik módja, a rekombináció, melynek során két különböző vírus egyidejűleg fertőz meg egy embert.

A szakértő rámutatott, arról még korai lenne beszélni, hogy ezek a koronavírusok vajon útjára indíthatnak-e egy újabb globális járványt, ugyanis az eddigi három vírusból csupán a SARS-CoV–2 esetében következett be.

“A vírus szempontjából sok szerencsétlen véletlen kell ahhoz, hogy újra világjárvány törjön ki. Ennek én most egyelőre nem látom túl nagy valószínűségét, de természetesen kizárni sem lehet”

– szögezte le Rusvai Miklós.