Még jobb immunitásunk is lehet, ha nem ugyanazzal a vakcinával oltanak be bennünket

Fotó: Erdődi István Sándorné ápolónő beolt egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. június 13-án. MTI/Vajda János
not image

Hujber Dávid

2021. június 14. - 09:41

Rusvai Miklós az oltóanyagok keveréséről is ejtett pár fontosabb gondolatot, rávilágítva arra, hogy egyes esetekben még védettebbek lehetünk, ha két különböző vakcinát veszünk fel.

A háttérben rengeteg kísérlet és vizsgálat zajlik, többek között a vakcinák keverése kapcsán is. Már Magyarországon is jóváhagyták a két különböző vakcina beadását, de ez csak orvosi vélemény alapján történhet meg.

Ha például az első oltást követően olyan reakciót tapasztaltunk, ami szükségessé teszi a másik típusú oltóanyag beadását, akkor mindez lehetséges. Rusvai a TV2 vendégeként beszélt hétfő reggel a témáról, ami egyre aktuálisabbá válik a kutatások megjelenésével.

„Ez az úgynevezett vakcinamixer, és sok helyen már nem is a véletlen következtében, vagy olyan esetekben, amikor valaki az első oltáson túl reakciót mutat, tehát sokszor már szándékosan, mert valamivel jobb immunitást ad, ha nem ugyanazzal a vakcinával végzik a későbbi oltásokat.”

Rusvai szerint kicsit túl van spilázva a vietnami mutáns

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy ez inkább előnyösebb lehet, de mint azt fentebb is írtuk, a kutatások jelenleg is zajlanak, napi szinten újabb és újabb információkat szereznek a kutatók, akik egyre több fontos adatra tesznek szert.

„Ez nemhogy ellenjavallt lenne, hanem sok szempontból inkább előnyösebbnek tűnik.” – tette hozzá a válaszában a szakember, így nem kizárt, hogy ez később egy bevett módszer lehet a koronavírus elleni harcban.