Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Rusvai szerint Budapesten már tetőzött a járvány, ám vidéken még kicsit várni kell rá

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. február 6. - 20:13

A virológus meglátása szerint az ötödik hullám már tetőzött Budapesten a múlt hét második felében, és úgy véli, vidéken erre még egy kicsit várni kell.

Rusvai Miklós virológus a Spirit FM Aktuál című műsorába látogatott el, ahol szót ejtett az ötödik hullámért felelős omikron variánsról, melynek kapcsán megosztotta, az omikron esetében jelentősen megnövekedett az aktív fertőzöttek száma, mint a korábbi hullámok idején, ezzel szemben azonban pozitív hozadéka is van, ugyanis jóval kevesebben vesztették életüket a vírusban, mint korábban.

A virológus kitért a koronavírus-járvány és az influenza közötti különbségekre, abban a tekintetben, hogy meglátása szerint a koronavírus-fertőzés már nem veszélyesebb például az influenzánál. A szakember arról is szót ejtett, hogy szervezetünk az újrafertőződés esetén relatíve hosszú időn át képes emlékezni arra, hogy miként kezelje a vírust.

Kiemelte, e szervezet emlékezőképessége nem egyenlő a védettséggel, mely mindössze 4-6 hónapon át tart, ennek végével pedig az antitestek száma csökken, ám a szervezet még emlékszik az immunizálásra, majd 5-7 nap alatt képes megtermelni a szükséges antitesteket – írja az ATV.

Rusvai emlékeztetett: a koronavírus elleni védőoltás azért is játszik döntő szerepet a vírus elleni harcban, mert immunrendszerünk az oltás beadását követően azonnal elkezdi termelni a védekezéshez szükséges antitesteket. Az újonnan megjelent, BA.2 elnevezésű variáns kapcsán pedig megjegyezte, meglátása szerint nincs okunk aggodalomra, ugyanis nem fertőz jobban, mint eredeti változata.