Rusvai: a WHO megkérdőjelezte a Sinopharm hatékonyságát, így harmadik dózisra lehet szükség

Gulyás Gábor háziorvos beolt egy pácienst a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának első adagjával nyíregyházi rendelőjében 2021. március 16-án. MTI/Balázs Attila
not image

Kornis Vivien

2021.május.6 - 20:19

A WHO megkérdőjelezte a Sinopharm hatékonyságát a 65 év felettieknél, így egy harmadik dózis védőoltásra lehet szükség a védettség kialakulásához.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy nem találni olyan beoltottat, aki a Sinopharm vakcináját kapta, és ne lett volna antitest a szervezetében. 

Ehhez képest Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján úgy véli: harmadik oltásra is szükség lehet.

Sajnos a WHO által közölt eredmények nem túl biztatóak a Sinopharm vonatkozásában. Egyértelműen csak azt állapították meg, hogy közepesen bizonyosak abban, hogy a 18-65 év közötti korosztályban hatékony

– magyarázta a szakember, és hozzátette: ez az egyetlen jó hír, amivel a kutatás szolgált.

A WHO megkérdőjelezte, hogy a társbetegséggel rendelkezők és a 65 év felettiek esetében mennyire hatékony a kínai fejlesztésű koronavírus elleni védőoltás.

Rusvai elmondta, hogy a szervezet ajánlása szerint azokban az esetekben, amikor mérhető antitest-szint nem alakul ki a Sinopharm oltóanyagának mindkét dózisának felvétele után három héttel, emlékeztető – harmadik adag – vakcina beadására van szükség a védelem kialakulásában. 

A szakértő hozzátette, hogy indokoltnak látja, hogy a Sinopharm két dózisa után egy másik típusú vakcinával történjen meg a harmadik oltás, hiszen valószínű, hogy az idős emberek szervezete nem tud megfelelően reagálni a kínai fejlesztésű oltóanyag által kiváltott ingerre.