Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Rozsdásodik az Eiffel-torony, de teljes felújítás helyett csak szépészeti beavatkozásra futja

Fotó: Pixabay

Bense Róbert

2022. július 5. - 06:02

Szakértői jelentések szerint egyáltalán nincs jó állapotban Párizs jelképe.

A Gustave Effiel tervei alapján épült, (antennával együtt) mintegy 324 méter magas, kovácsoltvasból készült torony a világ leglátogatottabb turisztikai látványosságai közé tartozik, évente csaknem hatmillió látogatót fogad.

A Marianne című francia magazin által idézett jelentésekből ugyanakkor kiderül, hogy az ikonikus építmény rozsdás és teljes javításra szorul, a 2024-es olimpia előtt azonban csupán egy új festést kap – igaz az is 60 millió euróba kerül majd – írta meg a CNA.

Ha Gustave Eiffel meglátogatná, szívrohamot kapna” – mondta Marianne-nak a torony egyik meg nem nevezett vezetője. Hivatalos állásfoglalás viszont még nem érkezett, a tornyot felügyelő cég, a Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel ugyanis még nem nyilatkozott az ügyben.

A SETE ráadásul egyenesen irtózik attól az ötlettől, hogy a tornyot hosszú időre lezárják, mivel a párizsi turizmus jelentős összegeket veszítene, ha hónapokig, vagy évekig nem lehetne látogatni azt.

A tervezett festés már a 20. lesz azóta, hogy 1889-ben átadták a tornyot, a teljes felújításhoz viszont a korábbi rétegeket is el kellene távolítani. A munka halogatását a pandémiával, valamint a régi festékrétegekben található ólom veszélyeivel indokolják.