Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,47 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
64,551 $

Rózsaszínné vált a hó az olasz Alpokban

Aggódva vizsgálják olasz tudósok az ország alpesi részében kialakult rejtélyes jelenséget, melyet egy olyan alga okoz, ami a klímaváltozás hatásait gyorsítja fel.

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

Aggódva vizsgálják olasz tudósok az ország alpesi részében kialakult rejtélyes jelenséget, melyet egy olyan alga okoz, ami a klímaváltozás hatásait gyorsítja fel.

Mi ez a rejtélyes jelenség? Az, hogy az alga a fehér havat rózsaszínre festette, ami egyelőre hatalmas fejtörést okoz a tudósoknak. Dr. Biagio Di Mauro, az Olasz Kutatótanács egyik tudósa szerint még mindig nem tisztázott az alga eredete, de a Presena-gleccseren megfigyelt változást vélhetően egy Grönlandon honos növény okozhatta. Soron kívül Mezőgazdasági gépbe szorult egy világháborús gránát Borsod megyében

„Maga az alga nem veszélyes, ez egy természetes jelenség, ami a tavaszi és nyári hónapokban egyaránt megfigyelhető a trópusi éghajlati övnél és a sarkvidékeken is”, számolt be róla Di Mauro, aki korábban már egy svájci gleccsernél is tanulmányozta az algát.

https://liner.hu/negy-ev-alatt-lebomlo-novenyi-biomuanyagot-hoztak-letre/

Az Ancylomeno nordenskioeldii néven is ismert alga egyébként Grönland úgynevezett „sötét zónájában” domináns, ahol mint ismeretes, súlyos tempóban olvad a jég. Normális esetben a jég a napsugarak 80%-át visszatükrözi, viszont a rózsaszínné válással csökken ez a képesség, ebből kifolyólag több hőt nyel el, melynek következménye, hogy gyorsabban olvad.

Ahogyan egyre több alga jelenik meg, úgy gyorsul a hó olvadása, és ez egy ördögi folyamatot eredményez, mert az olvadással a hó is egyre sötétebb lesz, így egyre több sugarat nyel el és így tovább. Di Mauro elmondása szerint most arra próbálnak rájönni, mekkora hatással vannak rá az emberi tevékenység mellett a különböző körülmények.

Agykárosodást okozhat a hosszú távú gyorsétterem-imádat?

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint serdülőkorban tartós memóriaproblémákat okozhat a magas zsír- és cukortartalmú étrend.