Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Rövidtávon tovább emelkedhetnek az albérletárak

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 1. - 14:32

Az albérletek árai 2015 óta szinte folyamatosan emelkednek. 

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője volt az ATV Start című műsorának a vendége, ahol elmondta, hogy ő arra számít, hogy az albérletek árai tovább fognak emelkedni, pedig már most sem olcsó bérelni egy lakást. 

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Az atv.hu szerint éves összevetésben országosan 20,8 százalékkal, Budapesten 21-gyel emelkedtek az albérleti díjak. Átlagosan ma egy albérlet a fővárosban havonta 190 ezer forintba kerül, de a második kerületben az átlagos albérletár 330 ezer forintra rúg.

Soóki-Tóth elmondta, hogy az emelkedés egyik oka az lehet, hogy koronavírus-járvány időszakában sokan hazaköltöztek, most pedig visszaköltöznének Budapestre, a másik fontos hatás pedig, hogy sokan a járvány alatt az agglomerációba költöztek át, hogy ne legyen akkora a bezártság érzés, emiatt azonban ezeken a területeken megnövekedett az igény a bérlakásokra. 

De ne, csak Budapesten, Debrecenben is megfigyelhető az emelkedés, ahogy a legtöbb megyei jogú városban. Elmondása szerint ennek oka a foglalkoztatás-bővülés, amit munkahelyi szállásokkal igyekeznek csökkenteni, de sokan vannak, akik a családjukkal együtt szeretnének költözni. Debrecenben jelenleg nagyjából 130-150 ezer forintra tehető egy albérlet díja. 

A balatoni ingatlanárakról a szakértő azt mondta: újépítésű, vízparti ingatlanok esetében átlagosan 1 millió 700 ezer forintba kerül egy négyzetméter, de lehet találkozni 3 millió forintos árakkal is. Az északi part valamivel olcsóbb, de még többet lehet spórolni, ha valaki hajlandó messzebb költözni a parttól. 

Az elemző kiemelte, hogy sokan próbálják most ingatlanokba fektetni a megtakarításaikat, aminek a magas infláció és euró árfolyam az oka, ez pedig fűti a keresletet. A hitellel saját célú lakásvásárlást tervezők viszont elbizonytalanodtak kissé az erőteljes kamatemelés miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.