Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Rossz hír a síelők számára: egyre rövidebb a síszezon

Fotó: ntagias / Twenty20

Czinder Tímea

2022. február 7. - 22:34

A felmelegedés különösen a jég- és hófelszínre hat erőteljesen, a skandináv és alpesi hegységekben mintegy 30-50 százalékkal csökkent a lehullott hó mennyisége, valamint a gleccserek tömege.

A klímaváltozás nem kedvez a téli sportok kedvelőinek, Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet szenior kutatója ugyanis arról számolt be az InfoRádiónak adott interjújában, a síszezon drasztikus átalakulása várható a jövőben – közölte az InfoStart.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A 2000-es, illetve 2010-es években a hőmérséklet egyre intenzívebb emelkedésbe kezdett, ami Európát a globális 1 fokos átlagnál is súlyosabban érintette. A felmelegedés különösen a krioszférára, azaz a jég- és hófelszínre hat erőteljesen, a skandináv és alpesi hegységekben mintegy 30-50 százalékkal csökkent a lehullott hó mennyisége, valamint a gleccserek tömege.

Az éghajlatváltozás következtében a síelésre alkalmas időszak is egyre rövidebb, bár akadnak olyan évek, amikor hamarabb indul a síszezon az Alpokban, mint például idén vagy tavaly. Összességében azonban az elmúlt 30 évben egy-másfél héttel lett rövidebb a szezon hossza, ráadásul a felmelegedés folytatódik, és egyre intenzívebbé válik.

A szenior kutató szerint közel 90 százalék az esély rá, hogy 2050-ig további két héttel rövidül a síelésre alkalmas időszak az Alpokban, különösen Svájcban és Ausztriában, az évszázad végére pedig egy hónappal, egyes előrejelzések szerint akár 5-6 héttel is kurtább síszezonok várhatók.