Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Rossz hír: emelkedhet a kenyér ára

not image

Nagy Noel

2020. október 1. - 19:13

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megerősítette, hogy megemelkedett az áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az étkezési búzának, a tavalyi évhez képest 10 százalékkal, amely tonnánként átlagos 55 200 forintos összeget jelent

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megerősítette, hogy megemelkedett az áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az étkezési búzának, a tavalyi évhez képest 10 százalékkal, amely tonnánként átlagos 55 200 forintos összeget jelent – írta a Világgazdaság alapján a Napi.hu.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Az intézet a Világgazdaságnak nyilatkozva árulta el, hogy a nemcsak Magyarországon jellemző az áremelkedés, hanem bizony a nemzetközi piacon is, hazánk esetében 10 százalékos drágulást jelentett az étkezési búza árában. A takarmánybúza ára is hatalmasat ugrott, mintegy 21 százalékot, jelenleg 54 ezer forintos tonnaáron kereskednek vele.

Az intézet szerint a világpiaci árakat főként a megemelkedett kínai kereslet és az egyes térségek viszonylag gyengébb termése nyomta feljebb. Magyarország esetében például félmillió tonnával kevesebb búzát termeltek, 4.7-4.8 millió tonnára esett vissza a termés, ráadásul ennek mindössze 30 százaléka étkezési búza.

A cikkben azt is kiemelik, hogy a hazai malmoknak ebből a mennyiségű búzából mintegy 1.2 millió tonna őrlésre való búzára lenne szükségük, valamint 1.2-1.3 millió tonna menne takarmánynak és vetőmagnak. Hozzáteszik, a felhasznált körülbelül 2.5 millió tonnán felüli búzamennyiséget exportcélokra lehet felhasználni.

Az idei termés esetében viszont más a helyzet, ugyanis elve csak 1.4 millió tonnányi búza lesz őrlésre alkalmas, és ennek egy részéből így is takarmány lesz, és pont ez áll a hátterében annak, hogy a 48-50 ezres induló ár 55-56 ezerre emelkedett a malmoknál. A lap megjegyzi, mivel a különbözetet már ebben a hónapban beépítették az árakba, ezt a fogyasztók is meg fogják fizetni, ami kenyérdrágulás formájában nyilvánulhat meg.

A kukorica sem úszta meg az emelkedést, jelenleg tonnánként 47 800 forintos termelői áron kereskednek vele a hazai piacon, ami a tavalyhoz képest 15 százalékos növekménynek tekinthető. A Világgazdaság cikkében ugyanakkor kiemelik, rekordtermésre és árcsökkenésre is lehetett számolni a termény érése idején, a kedvező időjárásnak is köszönhetően.

Kiemelik azonban, hogy nem kizárható egy más tendencia, ugyanis az állattenyésztés csökkenő félben van, csökkent az állatállomány, emiatt pedig a visszaeső keresletet más fogja pótolni, ez pedig nem fogja az árak csökkenését eredményezni.

Ugyanakkor megjegyzik, támaszt nyújthat az áraknak az ipari jellegű kukoricafelhasználás, többek között a bioetanol és az izocukor gyártása, amelyhez százezer tonnás nagyságrendben kellhet a kukorica, hasonlóan a keményítőgyártás esetében a búzához.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.