Hiába a romló esetszámok, a járványhelyzet már nem katasztrofális

MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 21:10

A főként pesszimista hozzáállásáról és előrejelzéseiről híres virológus szerint a kedvezőtlen adatok ellenére a járvány mérséklődni látszik.

Szerbiában még mindig rendkívüli a covid-járványhelyzet, az új fertőzöttek napi szinten 3 ezer felett mozognak, és a kórházakban is rengeteg súlyos állapotban lévő beteget kezelnek.

Predrag Kon epidemiológus, a kormány mellett működő válságtörzs tagja mégis jó hírrel szolgált: a kórházakból pillanatnyilag több embert küldenek haza, mint ahányat felvesznek, így a helyzet még mindig rendkívüli, de nem katasztrofális – írta a Szabad Magyar Szó hírportál.

Kon hozzátette: „ezzel, hogy visszatérünk a jelenléti oktatásra, ismét a fertőzöttek számának növekedésére számíthatunk. Ki kell használnunk ezt a szusszanásnyi időt, amíg a kórházak fellélegeznek, és minél többünknek fel kell vennie a védőoltást.”

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Úgy véljük, a 24 órás védettségi igazolvány bevezetése lenne a megfelelő az emberek mozgásának szabályozásában, ezzel a válságstáb teljes egészségügyi szakemberekből álló része egyetért. Nyilvánvalóan ez így szigorúan hangzik, viszont a covid-igazolványt be kell vezetnünk mindenhol, ahol fennáll a fertőzés lehetősége, azért, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatot” – magyarázta a szakember.