Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Biztosított Románia olajellátása, amiben az embargó ellenére Oroszország is részt vesz

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. június 13. - 05:38

Mint valamennyi európai ország, úgy Románia is kitett az unió által kivetett részleges olajembargónak, ám megoldották, hogy biztosítva legyen az olajszállítás.

Kazahsztán állami olaj- és gázvállalata, a KazMunayGas, amely Románia legnagyobb olajfinomítóját, a Rompterolt is üzemelteti, biztosította a szomszédunkat arról, hogy minden tőle telhetőt megtesznek, hogy stabil és biztonságos legyen részükről az olajexport – írja a Romania Insider.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Mint a vállalat bejelentette, sikerült megállapodásra jutniuk abban, hogy a kazah olajat ugyanúgy szállítani fogják az európai piacra – ehhez azonban az szükséges, hogy korlátlanul tudjanak szállítani Oroszország területén keresztül is olajat.

Az Európai Unió még június 3-án állapodott meg véglegesen arról, hogy részleges embargót vetnek ki az orosz olajra és olajipari termékekre. A szankció értelmében azonban ez az orosz eredetű olajra vonatkozik, arra nem, amit Oroszország területén átszállítanak.

Kazahsztán pedig ezt a lehetőséget kihasználva tudja továbbra is szállítani az olajat Európa területére, nem csúszik a szankciók hatálya alá így a kazah olaj. Ez Romániának kifejezetten jó hír, ugyanakkor Magyarországnak is.

A százhalombattai olajfinomítóban ugyanis nem túl nagy mennyiségben, de kazah olajat is finomítanak és annak stabil ellátása segíthet abban is, hogy fokozatosan leváljunk az orosz olajról, ami ha más nem, erkölcsi kötelessége az európai országoknak.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.