Embertelen körülmények között találtak rá román vendégmunkásokra Hollandiában

Illusztráció: Európai országokban vendégmunkásként dolgozó, a koronavírus-járvány miatt hazautazó ukrán állampolgárok egy csoportját vezeti fel egy rendőr a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyre 2020. március 30-án. A határátkelőhelyen nincs gyalogos forgalom, a bérelt és tömegközlekedési eszközökkel eddig eljutott ukrán állampolgárokat Ukrajnából érkező buszok szállítják át a határon. MTI/Balázs Attila
not image

Takács Petra

2021.június.2 - 21:59

Az elmúlt évek során többször nyilvánosságra jöttek olyan esetek, amelyben kiderült, hogy nyugaton embertelenül bánnak a közép- és kelet-európai dolgozókkal.

A holland munkafelügyeleti és idegenrendészeti hatóságok embertelen körülmények között élő vendégmunkásokat találtak egy vizsgálat során egy Linne település közelében fekvő farmon – írta szerdán az NL Times holland hírportál.

Az 50, főként Romániából érkező vendégmunkást a farmon található omladozó épület hátsó barakkjában szállásolták el. A hírportál szerint a szellőzetlen alvóhelységek ablakain rácsok voltak, több embert zsúfoltak be egy szobába rossz higiénés viszonyok közé, és az épületből hiányoztak a tűzbiztosági felszerelések is.

A település polgármestere szerint a vendégmunkásokat megalázó körülmények közé kényszerítettek, és többeket közülük megfélemlített és fizikailag bántalmazott a munkát irányító üzemvezető.

Az önkormányzat feltételes pénzbírságot szabott ki a farm tulajdonosára, és felszólította, hogy két napon belül költöztesse át a munkásokat jobb minőségű szálláshelyekre.

Az önkormányzat szóvivője azt mondta, hogy nem tudják, jelenleg hol vannak a munkások elszállásolva, de vélhetőleg már biztonságban vannak. Hozzátette, hogy az önkormányzat nem felelős a vendégmunkásokért, mivel ez a munkafelügyeleti és idegenrendészeti szervek dolga, de ettől függetlenül megtette, amit lehet.

Forrás: MTI