Románia piacvezető biztosítója elvesztette az engedélyét, most egyenesen a csőd felé tart

Fotó: Unsplash/Scott Graham
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 23. - 03:47

A román pénzügyi felügyelet (ASF) tanácsa szeptember 17-én visszavonta a működési engedélyt a City Insurance-től, az ország legnagyobb biztosítójától, amely pozícióját a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások hatalmas portfóliójának köszönheti. Az ASF most csődeljárást kezdeményez a City ellen.

A román biztosító, amelyet júniusig Dan Odobescu román üzletember, Adrian Nastase volt miniszterelnök sógora irányított, júniusban nem tartotta be az ASF által megkövetelt helyreállítási stratégiákat. A stratégiák értelmében a biztosítónak szeptember 6-ig 150 millió euróval kellett volna növelnie tőkéjét.

Egy Svájcban bejegyzett befektetési vállalkozás, az I3CP ígéretet tett arra, hogy megvásárolja a biztosító által kibocsátott új részvényeket, de a határidőig nem tudta előteremteni a pénzt. Az ASF bejelentette, hogy Románia legnagyobb biztosítója nem tudta bizonyítani, hogy képes saját forrásait úgy növelni, hogy megfeleljen a minimális és szavatolótőke-követelményeknek, a hatóság pedig azt is megállapította, hogy a társaság már fizetésképtelen.

A hatályos szabályozás szerint a City által kibocsátott biztosítási kötvényekből keletkezett kárigényeket ezentúl a Biztosítási Garanciaalap (FGA) fogja feldolgozni, de a kifizetéseket csak a City csődje után folyósítják. A kormány állítólag sürgősségi rendeletet készít, amely lehetővé tenné az FGA számára, hogy a pénzt 60 napon belül folyósítsa, miután a biztosító elveszíti működési engedélyét.

A piacot jól ismerő források szerint a City portfóliójából összesen mintegy 100 millió eurónyi követelés keletkezik. Az ASF tisztviselői tömeges csalásokról számoltak be a City Insurance-nál, különösen azután, hogy júniusban átvette a cég irányítását: a kiszúrt csalások között a City Insurance fő tulajdonosa állítólag 18 millió eurót sikkasztott el 2017 óta az ASF igazgatója, Valentin Ionescu szerint, aki az ügyet vizsgálta.

A City Insurance 2017 óta 18 millió eurót fizetett ki a fő részvényesének, a Vivendi Internationalnak fiktív hitelekért – hozta nyilvánosságra Ionescu. A City Insurance azt nyilatkozta, hogy 50, 25 és idén újabb 50 millió eurót vett fel kölcsön a Vivenditől – de a biztosító által megjelölt svájci bankokban vezetett számlák nem léteznek, és a Vivendi nem nyújtott kölcsönt a Citynek, miközben 10-12 százalékos kamatokat kasszírozott számolt be a bne IntelliNews.