Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Robotokat szállítanak Ukrajnába a britek, rengeteget életet menthetnek meg

Fotó: Önkéntesek takarítják a törmeléket egy találatot kapott bevásárlóközpont romjainál a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 8-án, a várost ért újabb orosz támadás után. Ihor Terehov harkivi polgármester szerint az előző napi ágyúzásban egy ember életét vesztette és hárman megsérültek. MTI/EPA/Szergej Kozlov
not image

Hujber Dávid

2022. június 16. - 06:17

Ukrajna továbbra is kap védelmi eszközöket a Nyugattól, ezúttal brit gyártású robotok fognak segíteni nekik abban, hogy megtisztítsák a területeket az aknáktól.

Rövidesen négy hónapja tart az ukrajnai háború, melynek ideje alatt az oroszok körülbelül már 40 ezer katonát vesztettek. Legalább ekkora a veszteség az ukránok oldalán a civil áldozatokkal együtt, akik közül mintegy 20 ezren halhattak meg csak Mariupolban.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

A háború egyik legnagyobb problémáját az aknák jelentik, amik még hosszú ideig súlyos gondokat okozhatnak, főként a civilek számára. Nem mindenki ismeri fel ezeket a veszélyes elemeket, és sokszor látni sem lehet azokat.

Sok ezer aknát telepíthettek az elmúlt több mint három hónapban, így fontos, hogy Ukrajna a megfelelő eszközökkel rendelkezzen ahhoz, hogy mentesítse ezeket a területeket. Ebben segít most egy brit védelmi vállalat, mely 10 robotot küld Ukrajnának aknamentesítési célokra.

A QinetiQ robotjai nemcsak felkutatni képes ezeket az aknákat, hanem semlegesíti is azokat. A háború előtt már több mint egy tucat volt belőle az országban, most további 10 ilyen roboteszköz kerül leszállításra.

A The Guardian az Ukrinform ukrán hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy mintegy 300 ezer négyzetkilométeren van szükség aknamentesítésre. Ez pedig hatalmas feladatot jelent, és napi szinten tehetnek le újabb aknákat a katonák.