Robotkatonák helyettesíthetik az emberi haderőt Nagy-Britanniában

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Királyság hadseregében nagyszabású átalakításokat eszközöltek, melynek apropóján 10 ezer fővel kívánják csökkenteni a teljes kapacitást.

Az Egyesült Királyság hadseregében nagyszabású átalakításokat eszközöltek, melynek apropóján 10 ezer fővel kívánják csökkenteni a teljes kapacitást.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A létszámcsökkentés ellenére a katonák száma ugyanannyi marad, már ha sikerül véghezvinnie a brit hadseregnek a roboteszközökkel kapcsolatos fejlesztéseket – olvasható a BBC riportjában.

A védelmi minisztérium nemrég bejelentette, hogy hatalmas pénzösszegeket különítettek el katonai drónok, robotok és egyéb hi-tech készülékek előállítására és megvásárlására, ezáltal áttérhetnek a modern hadviselésben használatos eszközökre a szigetországban is.

2021 januárjáig a brit haderő 80 ezer katonával rendelkezett, ami jóval kevesebb, mint ahányan egy évtizede szolgálták a hazájukat. Az új tervezet értelmében 70 ezerre zsugorítanák a kapacitást, a 10 ezer főt pedig robotokkal helyettesítenék.

Mindeközben a hadsereg már megkezdte a drónok és robotok vizsgálatát, illetve azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az Egyesült Államok legierejénél alkalmazott korszerű űrszerkezeteket is hadba állíthatják.

Úgy tűnik tehát, hogy a közeljövőben búcsút inthetünk a hagyományos hadviselésnek, és jó hír az is, hogy Nagy-Britannia az elkövetkező években kivonhatja a forgalomból a nukleáris tölteteket.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság sokkal inkább stratégiai szempontból erősödhet meg, implementálva a legújabb technológiákat, ezáltal a világ egyik legmodernebb hadseregévé válhatnak.