Robotantilophoz hasonló marsjárót építettek meg, ami még a meredek dombokat is képes leküzdeni

YouTube/ESA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 24. - 01:56

A svájci ETH Zürich és a német Max Planck Intézet mérnökei egy apró, négylábú robotot alkottak meg, amivel könnyedén bejárható a Hold és a Mars felszíne.

A SpaceBok nevét egy antilopról kapta, ami nem véletlen, hiszen kecses mozgásával valóban az afrikai szavannákon élő állatfajra hasonlít. Eredetileg a Holdra tervezték, azonban olyannyira nagy az érdeklődés iránta, hogy nemrégiben megkapta a marsi frissítését is.

A Wired magazin beszámolójából kiderült, hogy ha sikerülne eljuttatni a robotantilopot a Marsra, akkor a kerékkel ellátott rovereket szinte azonnal leválthatná, hiszen a lábai segítségével a megközelíthetetlen helyekre is eljuthatna anélkül, hogy komoly meghibásodás lépne fel a rendszerében.

A homokos, köves, meredek lejtők és dombok sem akadályoznák meg a robotot abban, hogy folytassa kutatómunkáját, ami komoly előrelépés lenne, mivel eddig rengeteg korláttal rendelkeztek az egységek.

A marsjárót kifejlesztő mérnökök szerint az eddigi tesztek alkalmával kiderült, hogy a robot képes még 25 fokos lejtőkön is helytállni, köszönhetően a lapos, hajlékony fémből készült lábainak és tappancsainak, amelyeket aszerint tud változtatni, éppen milyen környezetben mozgolódik.

Hendrik Kolvenbach, az ETH Zürich robotikai szakértője elmondta, lényegében az összes akadály leküzdhető a SpaceBokkal, az egyetlen problémát jelenleg abban látja, hogy még nem találtak befektetőt a projekt realizálásához.

Arról egyelőre nem adtak ki részleteket, energiafelhasználás szempontjából miben tér el a SpaceBok a hagyományos roverektől, ám minden bizonnyal valamivel több szuflára lesz szüksége, mert a hegymászás egészen nehéz vállalás a Marson.