Robot mesterlövész-fegyverrel ölte meg Izrael az iráni atomtudóst

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 21. - 07:34

Irán vezető atomtudósát, Mohsen Fakhrizadehet egy mesterséges intelligencia által vezérelt mesterlövész-puskával végezte ki az izraeli hadsereg.

Pont kerülhetett iráni részről annak a nemzetközi botránynak a végére, ami tavaly november végén robbant ki, ugyanis kiderült, hogy egy izraeliek által irányított okosműholddal kontrollált gépkarabéllyal gyilkoltak meg célzottan egy helyi tudóst, miközben éppen feleségével autózott Teheránban.

Fakhrizadehet négyszer érte lövés, amelyeket egy autópályán állomásozó furgonból adott le egy ismeretlen fegyver. A New York Times értesülései szerint azonban sikerült azonosítaniuk az irániaknak, pontosan milyen módszerekkel gyilkolták meg a szakembert, akinek egyetlen bűne az volt, hogy segédkezett az atombombákkal kapcsolatos fejlesztésekben.

Az egész kompakt rendszer könnyedén befért a pickupba, amely modern hőkamerákkal volt felszerelve, nem beszélve a legkorszerűbb sniper fegyverről, amivel kilométeres távolságban lévő célpontokat is könnyedén ki lehet iktatni.

A furgonban a „biztonság kedvéért” robbanóanyagokat is elrejtettek arra az esetre, ha netalán a misszió kudarcba fulladna, ezáltal meg tudják semmisíteni a fennmaradó bizonyítékokat.

Mesterséges intelligenciával irányították az egész fegyverrendszert, és egy szatellit segítségével küldték ki az instrukciókat, miközben szakemberek egy képernyő előtt ülve figyelték az áldozat mozgását.

Amint az operátor kiadta a végső jelzést, a szoftver feldolgozta a parancsot, majd arra utasította a robot mesterlövész-fegyvert, hogy adja le a lövéseket, így célzottan megölték a tudóst, miközben felesége sértetlenül megúszta az incidenst.