Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Féregszerű robottal kezelhető az agresszív tüdőrák

Leedsi Egyetem
not image

Kulcsár Péter

2022. március 25. - 11:34

A mágneses mezők innovatív alkalmazása izgalmas lehetőségeket nyitott meg a rák kezelésében.

Tudósok korábban bemutatták, hogyan lehet speciális eszközökkel tumorgyilkos részecskéket irányítani a rákos szövetekbe, valamint drótokat vezetni a vénákba vérrákos szövetek után kutatva, hogy csak néhány példát említsünk.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

A Leedsi Egyetemen kifejlesztett új, rendkívül vékony, kukachoz hasonlító robot formájából adódóan könnyedén a tüdő mélyére vezethető, ezáltal képes megvizsgálni a gyanús elváltozásokat, és gyógyszereket juttathat be a szervezetbe.

A különleges kialakítású robotot azért találták ki, hogy kiterjesszék a bronchoszkóp, vagyis a tüdő és a légutak vizsgálatára használt csőszerű orvosi műszer felhasználási hatáskörét, amelyet orron és a szájon keresztül vezetnek be a hörgőkbe, majd egy finomabb, 2 milliméteres katétert küldenek a belsején keresztül a légutak mélyére.

Ez a megközelítés viszont akadályokba ütközik a mozgási korlátozottsága következtében, ami miatt egyes helyek elérhetetlenek maradnak, ezért a Leedsi Egyetem tudósai egy hajlékonyabb eszköz megtervezését tűzték ki célul, amelyet finomabban lehet irányítani, ha már a testben van. Az eredmény végül egy lágy elasztomerből készült, összekapcsolt hengeres szegmensekből álló, apró mágneses részecskékkel ellátott robot lett.

Egy 2 milliméteres, csápos robotról van szó, amelynek alakja mágnesesen változtatható, hogy igazodjon a hörgőfa anatómiájához. A tüdő legtöbb területét is elérheti, így fontos klinikai eszköz lehet az esetleges tüdőrák és más tüdőbetegségek kivizsgálásában és kezelésében. Rendszerünk egy autonóm mágneses irányítórendszert használ, amely megszünteti annak a szükségességét, hogy a pácienseket röntgenfelvételekkel kelljen vizsgálni az eljárás elvégzése közben” – magyarázta Pietro Valdastri professzor, a találmány egyik megalkotója.

Ez azt jelenti, hogy mágneses tér hatására az egyes szegmensek egymástól függetlenül mozognak, ezáltal a robot rendkívül rugalmassá válik, és képes a tüdő kanyarulatai között manőverezni.

Klinikai körülmények között a műtét előtti vizsgálatok lehetővé tennék az orvosok számára, hogy feltérképezzék a páciens egyedi tüdőstruktúráin keresztülvezető útvonalakat, az így kinyert adatokat pedig mágnesekkel szerelt robotrendszerbe programoznák, hogy automatizálják a mágneses mező vezérlését.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.