Manchester United: meglepő név merült fel Ralf Ragnick utódjaként

Fotó: EPA/Filip Singer
not image

Nagy Noel

2021. december 1. - 07:50

Egybehangzóak voltak a sajtóértesülések, miszerint Ragnick féléves megbízatásának lejárta után Mauricio Pochettino veheti át a Manchester United kispadját.

Ralf Ragnick kinevezése egyértelműen azt jelenti a Vörös Ördögöknél, hogy szakítanak az eddigi, főként kontrafutballra alapozó játékkal és átállnak az elmúlt évek futballját uraló gegenpressingre, amelyet Jürgen Klopp helyezett fel igazán a futballtérképre.

Közismert tény ugyanakkor, hogy Ragnick volt az inspirálója számos német edzőnek, így Kloppnak és a Chelsea menedzserének, Thomas Tüchelnek is. Ragnick nevéhez azonban más innovációk is köthetők, mint a zónavédekezés, amelyet pedig Guardiolánál lehet sokszor élesen felfedezni.

A német szakember érkezése azt a logikus következtetést vonná maga után, hogy a pressing alapú futballfilozófiát való edző lehet az utódja, ő meg mintegy előkészíti a terepet az utódjának – ezt tükrözi az is, hogy még legalább két évig szakmai tanácsadó lesz a klubnál.

Ezzel viszont már-már szöges ellentétben van a The Daily Telegraph legfrissebb értesülése, amelyről az Eurosport számolt be: Ragnick utódja a Manchester United kispadján Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya lehet.

Mancini nem éppen a német filozófiát követő gegenpressing-edzők egyike, így meglehetősen meglepő névként merült fel. Ha őszinték akarunk lenni, akkor ennek alacsony is a valószínűsége, de pletyka szinten mindenképpen érdekes.

Az eddigi sajtóértesülések ugyanis egyértelműen afelé mutatnak, hogy Ragnick a Paris Saint-Germain jelenlegi menedzserének, Mauricio Pochettinónak készíti elő a terepet, aki bizonyította már a modern felfogást és a pressing alapú játék kialakítását.

Pochettino mellett az Ajax újkori legendájává váló Erik ten Hag és a Leicester Cityt stabil felső-középmezőnybeli csapattá stabilizáló Brendan Rodgers nevei szokta felmerülni, Pochettino tűnik azonban így is a legvalószínűbbnek.

Maga az Eurosport is megjegyzi a Telegraph-értesülés értékelésénél, hogy bár érdekes, de valószínűtlen pletyka. Már csak azért is, mert Roberto Mancini bár szép sikereket ért el az Azzurival, egy nagy hibája mégis van, ami a válogatotton is érzékelhető.

Mancini ugyanis már korábban klubcsapatoknál is remek sikereket ért el, viszont jellemző volt rá az inkonzisztencia, a kiegyensúlyozatlanság. Erre most a világbajnoki selejtezők is tökéletesen rámutattak, pedig közvetlen az Eb-győzelem utáni időszakban bonyolították le azokat.