Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

Robbanófej nélküli „álrakétákkal” zavarja az ukrán légvédelmet Oroszország

Fotó: Illusztráció | Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az ukrán hadsereg információi szerint a cél, hogy a légvédelmük minél több elfogórakétát használjon el.

Mykola Danyljuk, az ukrán fegyveres erők kutatóegységének képviselője szerint az orosz „álrakéták” eredetileg Kh-55-ös nukleáris rakéták voltak, melyeket megfosztottak robbanófejeiktől – számolt be róla a CNN.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Danyljuk ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be, melyen repeszdarabokat is bemutattak az érintett rakétákból. Elmondta, hogy bár robbanófejek nem voltak rajtuk, hajtóanyaguk miatt így is komoly pusztításra képesek.

“Az ilyen rakéták használatának célja, hogy eltereljék Ukrajna légvédelmi rendszerének fókuszát és csökkentse az elfogórakéták számát” – mondta Danyliuk, hozzátéve, hogy a modernebb orosz rakétákat általában infrastrukturális létesítményekre tartogatják.

Hozzátette, hogy a Kh-55 rakétán végzett tesztek nem mutattak ki radioaktivitást, “ami azt jelenti, hogy nem érintkezett nukleáris elemekkel” – a repesz ugyanakkor egyértelműen ebből a típusból származik – ismertette.

November 26-án a brit védelmi minisztérium hírszerzése közölte, hogy “Oroszország valószínűleg eltávolítja a nukleáris robbanófejeket az elöregedett cirkálórakétáikról”, majd a háborúban felhasználja ezeket.