Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Ritka gyermekbetegség elleni kezelésben értek el áttörést a Semmelweis Egyetem kutatói

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 12. - 19:33

A csontdeformitással és növekedési zavarral járó ritka betegséggel élő gyermekek számára nemrégiben nyílt új terápiás lehetőség a betegség kezelésére a Semmelweis Egyetem tudósai jóvoltából.

Magyarországon mintegy 20-25 hipofoszfatémiával élő kisgyermek van, akik esetében az X-kromoszómához kötött ritka genetikai eltérés következtében a vesén keresztül a szervezet foszfátot veszít egy hormon szintjének emelkedése következtében.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

Emiatt romlik a csontok, illetve a fogak felépítése, erőssége, és csontdeformitással járó angolkór (rachitis), illetve növekedési zavar alakul ki – mondták el a kezelést végző professzorok, dr. Reusz György és dr. Szabó András – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

A Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanárai hozzátették: a betegség ellen fejlesztettek ki a közelmúltban egy olyan új biológiai terápiát, amely a foszfátürítő hormon ellen tartalmaz ellenanyagot.

A 4 beteg gyermek Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáin kaphatta meg az új hatékony gyógyszeres kezelést a biológiai terápia részeként.

Köztük van olyan gyermek is, akinek az alsó végtagjain már látható volt mérsékelt fokú görbület, és a járóképességét is befolyásoló súlyosabb deformitás a kezelés hiányában kamaszkorára alakult volna ki, a biológiai terápiával azonban a betegség sikeresen kezelhető.

A burosumab hatóanyagú szert sikeresen, szövődmények nélkül kezdték el alkalmazni a gyermekeknél, akiknek egészen kamaszkorukig, a növekedésük lezárultáig szükségük lesz az injekciós terápiára.

A napokban további kisgyermekek kezelése indul a Semmelweis Egyetemen – tudatta Szabó Attila, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.