Riasztó képet fest a fiatalok szokásairól egy nevetőgázról készült tanulmány

Fotó: Wikimedia Commons/Hubert Berberich
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A tanulmányból kiderült, hogy a 16-24 évesek közül majdnem minden tizedik használt nevetőgázt, vagyis dinitrogén-oxidot az elmúlt évben.

Egy, az Independent által is szemlézett frissen közzétett tanulmányból derült ki, hogy a nevetőgáz idegkárosodást okozhat a fiatal felnőtteknél és tinédzsereknél: a tanulmányban 119 olyan fiatalt vizsgáltak, akik a nevetőgáz okozta idegrendszeri problémákkal kerültek kórházba.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A leggyakoribb tünet az érintettek 85 százalékát érintette, mely a karokban és lábakban jelentkező tűszúrás-szerű érzés volt, melyet mint kiderült, a gerincvelő és a perifériás idegek károsodása okozott. A további tünetek között szerepeltek a hólyag- és bélműködési nehézségek, merevedési zavarok, egyensúlyzavar és a gerincben jelentkező „áramütés” érzése.

A londoni Queen Mary Egyetem munkatársai a nevetőgáz, más néven dinitrogén-oxid fiatalokra gyakorolt hatásait vizsgálta, olyan felhasználókon, akiket 2022-ben három londoni, manchesteri és birminghami kórházban kezeltek, miután nagy mennyiségben használták a szert.

A tanulmány kijózanító képet fest a fiatalabb korosztály nevetőgáz-használati szokásairól: a betegek egy része ugyanis mindössze 14 éves volt, háromnegyedük pedig férfi, és hetente 318 és 2800 kaniszternyi nevetőgáznak megfelelő mennyiséget lélegeztek be.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a dinitrogén-oxid által egészségkárosodást elszenvedett fiatalok között nagyobb valószínűséggel voltak ázsiai férfiak, ami arra utal, hogy ők fogékonyabbak lehetnek a gáznak való kitettség okozta idegkárosodásra. A 16-24 évesek közül majdnem minden tizedik használt dinitrogén-oxidot az elmúlt évben, s a korcsoport által használt „kábítószer” a második leggyakoribb az Egyesült Királyságban a kannabisz után.