Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

A rezsiválság a hazai áruházláncokat is elérte: olyan bejelentést tett a Lidl, a Tesco és a Spar, mely minden vásárlót érint

Fotó: Unsplash/Samuel Regan-Asante
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 23. - 07:43

A rezsiemelkedés mindenkit érint, a hazai nagy áruházláncok pedig bejelentették, drasztikus intézkedésekre kényszerülnek az elszálló költségek miatt.

A Pénzcentrum legfrissebb körképéből derült ki, hogy a Tesco oly módon próbálja megfékezni a drágulás ütemét, hogy csökkenti energiafogyasztását és minimalizálja a működési költségeket, tekintettel arra, hogy az energiaárak folyamatosan emelkednek, ennek okán pedig a termékek ára is folyamatosan emelkedik.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A Tesco a portállal megosztotta, hogy a spórolás jegyében a fűtési időszakban csökkentik az eladótér hőmérsékletét, ám arra ügyelni fognak, hogy az áruházi munkatársak komfortérzete ne változzon. Ezenfelül lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelnek az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, a zárást követően lekapcsolják a világítást az eladótérben, a parkolóban, de még a tető logókat és totemeket is lekapcsolják; ráadásul a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik.

A Lidl azt mondta a lapnak, hogy folyamatosan újabb és újabb intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy csökkentsék az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását. Legfontosabb elemként az áruházak és a logisztikai központok teljes világításának LED világításra történő cseréjét nevezték meg, mellyel sokat spórolhatnak.

A Lidl ezenfelül minden áruházában intelligens épületfelügyeleti rendszert működtet, melynek köszönhetően a bolti világítás és a parkoló világítása is automatikusan lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, s amikor az utolsó dolgozó is elhagyja az áruház területét, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is automatikusan lekapcsol.

A bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezik, a boltok raktáraiban pedig a használaton kívüli hűtőkamrákat minden esetben lekapcsolják; továbbá elektromos fogyasztásmérőket építenek ki áruházaikban annak érdekében, hogy folyamatosan képesek legyenek monitorozni és ellenőrizni a fogyasztást, a felesleges áramfogyasztást pedig megakadályozzák.

A Spar oly módon próbál spórolni, hogy az új és felújításra került áruházakban a hűtőbútorokon ajtókat használnak, s minden üzletükben lekapcsolják a gépeket és a világítást, amikor nincs rájuk szükség. Minden üzletben olvasztási ütemtervet készítenek a fagylaltoshűtőkhöz és mirelitkádakhoz; lekapcsolják a világító testeket a boltok zárása után, mindenhol.