Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

Fotó: Ukrán katona ül egy teherautóban az orosz erõktõl nemrégiben visszafoglalt Kupjanszk városban, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 14-én, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök harkivi látogatásának napján. MTI/AP/Kosztyantin Liberov
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 28. - 12:34

Várhatóan a kongresszus által előirányzott Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) pénzeszközeit használják fel, hogy a Biden-kormányzat a meglévő amerikai fegyverkészletek helyett az ipartól szerezzen be fegyvereket.

Az Egyesült Államok újabb 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot készít elő Ukrajna Oroszországgal vívott harcához, amelyet hamarosan bejelent – közölték amerikai tisztviselők kedden, miközben Washington az általa „látszatnak” nevezett ukrajnai népszavazások eredményére vár – értesült a Reuters

A csomag lesz a legújabb fegyverszállítmány Ukrajnának, amely a kelet-ukrajnai orosz erők ellen harcol. A tisztviselők névtelenségük megőrzése mellett azt mondták, hogy a csomagot a következő napokban jelentik be.

Várhatóan a kongresszus által előirányzott Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) pénzeszközeit használják fel, hogy a Biden-kormányzat a meglévő amerikai fegyverkészletek helyett az ipartól szerezzen be fegyvereket.

A csomag HIMARS indítórendszereket, kísérő lőszereket, különböző típusú drónelhárító rendszereket és radarrendszereket tartalmaz majd, valamint tartalék alkatrészeket, kiképzést és technikai támogatást – mondta egy, a tervről tájékoztatott forrás.

Washington újabb szankciókat készít elő Oroszország ellen, amennyiben Moszkva a népszavazás eredményének kihirdetése után annektálja ezeket a területeket. A népszavazások pedig úgy értek véget, ahogy arra Oroszország számított. 

Az ukrajnai oroszbarát erők ugyanis már bejelentették, hogy mind a négy régió magszavazta a csatlakozást: a Zaporozsjéban leadott szavazatok 93 százaléka, a herszoniak 87 százaléka, a luhanszkiak 98 és a donyeckiek 99 százaléka támogatta a kezdeményezést. 

Joe Biden elnök korábban már elítélte a népszavazásokat, és fogadkozott, hogy az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni az eredményeket. Az Egyesült Államok több mint 15 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.