Egy amerikai légitársaság takarékosságra kérte a pilótákat az egyre növekvő üzemanyaghiány miatt

Fotó: Unsplash/Ross Parmly
not image

Borbély Fanni

2021. július 28. - 02:47

Az American Airlines hétfőn közölte, hogy egyes járataihoz valószínűleg megállókat kell beiktatnia az üzemanyag-szállítási késések miatt, néhány kis és közepes méretű repülőtéren, és arra kérte a pilótákat, hogy lehetőség szerint spóroljanak az üzemanyaggal.

“Az American Airlines repülőgép-üzemanyag-szállítási késedelmei kezdetben főként az Egyesült Államok nyugati városait érintették, de mostanra már az egész országból jelentenek késedelmeket. A szállítási késések várhatóan augusztus közepéig folytatódnak”

– közölte John Dudley, a repülési műveletek ügyvezető igazgatója a pilótákkal egy emlékeztetőben, amelyet a CNBC is szemlézett.

A légitársaság közölte, hogy a járatok üzemanyagot fognak szállítani a hiány által érintett repülőterekre, Dudley pedig arra kérte a pilótákat, hogy alkalmazzanak üzemanyag-takarékos stratégiákat, például guruljanak egyetlen motorral.

“Mivel országunk továbbra is számos kihívással néz szembe, dolgozzunk együtt, mint egy csapat, hogy megbízhatóan, biztonságosan és a lehető leghatékonyabban működjünk”

– írta Dudley.

A Delta Air Lines szóvivője szerint a légitársaság néhány kisebb nyugati repülőtéren szintén tapasztalt üzemanyag-késedelmet, de ennek következtében egyelőre nem voltak működési problémái. A Southwest Airlinesnak eddig szintén nem voltak üzemzavarai üzemanyagproblémák miatt.

“Kapcsolatban álltunk és állunk a szövetségi hatóságokkal, hogy megoldjuk ezt a repülőgép-üzemanyag-kapacitási problémát”

– nyilatkozott az Airlines for America, amely a legtöbb nagy amerikai légitársaságot képviseli.

A kapitányok jogosultak eldönteni, hogy mennyi üzemanyag legyen a repülőgépeken. “Biztosítani akarjuk a biztonsági tartalék védelmét, és azt is, hogy ne hagyjuk magára az utasokat” – fogalmazott Dennis Tajer, az American mintegy 15 ezer pilótáját képviselő Allied Pilots Association szóvivője.

Az üzemanyag-ellátási problémák a belföldi szabadidős utazások iránti kereslet megugrása során merültek fel, amely az amerikai légitársaságok vezetői szerint jelenleg a 2019-es szinthez közeli szinten van.