Dollár
392,21 Ft
Euró
406,39 Ft
Font
469,68 Ft
Bitcoin
16,187 $

Új rendszer várható a hazai üzletláncokban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. március 17. - 18:49

A pazarláscsökkentés lesz a célja a kormánynak, az intézkedés pedig a hazai legnagyobb boltláncokat is érintheti.

Olyan szabályozott rendszerről van szó, amelyben könnyen és hatékonyan beavatkozva segíthető az élelmiszermentés. A nonprofit szervezettől átláthatóságot várnak, ezzel együtt azt is, hogy segítsen a visszaélések megelőzésében – adta hírül a Napi.hu az Agrárminisztérium által létrehozott Élelmiszermentő központ közleményére hivatkozva.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Folyamatosak a szakmai egyeztetések az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az Élelmiszermentő Központ (ÉMK) és a kiskereskedelmi vállalkozásokat tömörítő szövetségek között – tájékoztatott a tárca.

Pedig amikor az áruházláncok első körben felmérték az új szabályozás várható hatásait, többen a kínálat csökkenésétől tartottak, és attól, hogy a törvény végső soron a termelőket is károsíthatja.

A 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszer-áruházaknak kötelező lesz az élelmiszerárut felajánlaniuk az ÉMK-nak legalább 48 órával a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt.

Bár már február 1-én hatályba lépett a változás, az első hulladékcsökkentési terveket csak május végéig kell benyújtani, vagyis a program leghamarabb júniusban indulhat el. A szabályozás hatálya alá tartozik a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan, a Penny Market és az Aldi is – írta a lap.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.