Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

A rendőrség most részletesen is beszámolt a sokakat felháborító sokkolásról

Fotó: police.hu
not image

Takács Petra

2022. július 21. - 06:14

Mint ismert, elektromos sokkolót használt egy rendőr azzal a 42 éves férfivel szemben, aki többszöri felszólítása ellenére sem követte utasításait a hétfői tüntetésen.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Margit hídra hétfő reggel 7 órára szerveztek tüntetést a kormány elmúlt héten hozott rapid döntései miatt, ám reggel 9 óra környékén a szervezők bejelentették, hogy vége a demonstrációnak.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Habár a szervezők jelezték a résztvevőknek a tüntetés végét, voltak, akik maradni akartak, ám mivel még mindig a hídon tartózkodtak, és akadályozták a forgalmat, a rendőrség közbelépett, melynek következményeképp történt egy kellemetlen incidens is: a rendőrök többszöri felszólítás után sokkolót alkalmaztak az egyik tüntetővel szemben, mely komoly felháborodást keltett. A rendőrség ezért most részleteiben is megosztotta, hogy mi történt.

A police.hu beszámolóját azzal kezdte, hogy elektromos sokkolót használt egy rendőr azzal a 42 éves férfivel szemben, aki többszöri felszólítása ellenére nem követte utasításait egy, a szervező részéről befejezettnek nyilvánított fővárosi gyűlést követően. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kifejti, milyen jogszabályi felhatalmazás alapján, hogyan és miért ezt az eszközt alkalmazta a rendőr.

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor a szükségesség és az arányosság elvét betartva intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A 2022. július 18-án, a Margit hídra bejelentett gyűlés végét követően a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, menjenek fel a járdára.

Egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna. Ekkor, a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást.

Az intézkedő rendőr két alkalommal figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. A figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodperc időtartamig a férfi ruházatán keresztül annak combjához érintette. Az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a kontaktus helyén, egészségügyi ellátást nem kért. Előállítását követően a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást.

A kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.

Jogszabályi háttér

A férfi nem vetette magát alá a jogszerű rendőri intézkedésnek, magatartásával fizikai erőkifejtés útján is igyekezett azt megakadályozni, ezért az ellenszegülés megtörésére – többszöri figyelmeztetést követően – a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés b) pontja, valamint a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet (a továbbiakban RSzSz.) 42. § (1) bekezdés alapján, figyelemmel az RSzSz. 39. § (2) bekezdés b) pontjára alkalmaztak vele szemben elektromos sokkoló eszközt.