Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Rendőrségi razziát tartottak a riói favelákban, legalább 18 ember meghalt

Fotó: A Rio de Janeiró-i nyári olimpia létesítményeinek szomszédságában lévõ tengerparti nyomornegyed, a Rocinha favela látképe 2016. augusztus 17-én. Brazília legnagyobb szegénynegyedében több mint 120 ezer ember él alapvetõ higiéniai, egészségügyi és jóléti szolgáltatások nélkül. (MTI/EPA/Barbara Walton)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 23. - 11:48

A műveletben mintegy 400 rendőr, négy repülőgép és 10 páncélozott jármű vett részt.

Legalább 18 ember meghalt csütörtökön egy nagyszabású rendőrségi razzia során Rio de Janeiro egyik sűrűn lakott nyomornegyedében – közölte az állami katonai rendőrség.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Rio de Janeiro polgári és katonai rendőrségének taktikai csapatai rajtaütöttek az Alemao favelán, hogy felszámoljanak egy feltételezett bűnszervezetet. A csoportot azzal gyanúsították, hogy részt vett lopásokban és bankrablásokban, és betöréseket tervezett a rivális nyomornegyedekbe – áll a katonai rendőrség közleményében.

A rajtaütés során legalább 18 ember halt meg: egy rendőr, 16 feltételezett bűnöző és egy női járókelő – tette hozzá a rendőrség. A műveletben mintegy 400 rendőr, négy repülőgép és 10 páncélozott jármű vett részt.

Az egyoldalú halálos áldozatok száma a joggal való visszaéléstől való félelmet keltett.

„Jelentős emberi jogi jogsértésekre utaló jelek vannak, és fennáll annak a lehetősége, hogy ez az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő művelet Rio de Janeiróban” – áll az állami kirendelt ügyészi hivatal közleményében.

A katonai rendőrség a közleményén túl nem kívánt nyilatkozni.

Rio állam rendőri erői rendszeresen hajtanak végre halálos kimenetelű razziákat a város nyomornegyedeiben. Jair Bolsonaro elnök támogatja a rendőrség keménykezű taktikáját a szervezett bűnözés elleni harcban, és azt mondta, hogy a gengsztereknek „úgy kell meghalniuk, mint a csótányoknak”.

A helyi lakosok dühösek voltak és kiabáltak a rendőrökkel – írja a France24