Hivatalos: nem figyeltek meg a rendőrök törvénysértő módon politikusokat, Hadházyt sem

Fotó: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő beszédet mond a közmédia Kunigunda úti székháza előtt tartott demonstráción 2020. október 23-án. A tüntetést Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő szervezte. MTI/Mónus Márton
not image

Takács Petra

2022. május 20. - 10:05

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség közleményt adott ki az ügyben.

Nem figyeltek meg a rendőrök törvénysértő módon politikusokat – állapította meg a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség. A döntést ismertető pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség azt írta: a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Felidézték, hogy az ügyészségen egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának volt vezetője 2017 őszétől többször adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintettek – köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint több “Ligetvédő” – mozgását fényképekkel is dokumentálni kellett, és a fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltötték fel a rendőrök.

A jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya részt vesz fővárosi rendezvények biztosításában, ezeken a nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosak a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel – közölte a főügyészség.

A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen felvételeket készítenek róluk – tették hozzá. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és után nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított – tették hozzá.

Az ügyészség álláspontja szerint a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést mint leplezett eszközt és a rendezvénybiztosítások során rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott tevékenységet – fogalmaztak. Az ügyészség a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó ügyrészt külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van – ismertették, de az alapügyről bővebb tájékoztatást nem adtak.

(MTI)