Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

A rendőrség elutasította a kormány bombás plakátjai kapcsán tett feljelentést

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a kormány a brüsszeli szankciós bombás plakátokat helyezett ki országszerte, a DK budapesti polgármesterei feljelentést tettek rémhírterjesztés, illetve közveszéllyel való fenyegetés miatt. Most kiderült, mi a rendőrség álláspontja.

Mint ismert, a kormány bombás plakátjai miatt a DK budapesti polgármesterei feljelentést tettek a rendőrségen október 26-án, rémhírterjesztés és közveszéllyel való fenyegetés miatt. A politikusok ugyanis úgy vélik, ezek a plakátok megtévesztik a lakosságot, s elterelik a figyelmet a szociális válságról.

Most pedig kiderült, hogy mi a rendőrség álláspontja az ügyben: Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi DK-s polgármester a hvg.hu-nak nyilatkozva megosztotta, a rendőrség megküldte határozatát az ügyben, melyből kiderült, hogy elutasították a feljelentést.

Szaniszló elárulta, a rendőrség azzal indokolta a feljelentés elutasítását, hogy álláspontjuk szerint a kormány bombás nemzeti konzultációs kampányüzenetei nem alkalmasak sem a rémhírterjesztésre, sem pedig a közveszéllyel fenyegetésre, így nem is minősülnek bűncselekménynek.

A lap hozzáteszi, az indoklásban arra is kitértek, hogy a rendőrség álláspontja szerint a kampány állításai túlzóak lehetnek és nem is biztos, hogy igazak, mégsem merítik ki a rémhírterjesztés és a közveszéllyel való fenyegetés fogalmait.

A rendőrség szerint a plakátokon szereplő feliratok nem tényállítások, hanem a kormány álláspontját tükrözik, ami szerintük “a lakosság tájékoztatását szolgálja”. Szerintük ezek a plakátok nem befolyásolták a gazdasági nehézségek elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseket, illetve “nem sarkallták és nem is sarkallanák a lakosságot pánikszerű cselekményre”. Szaniszló Sándor jelezte, megtámadja a döntést.