Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Vascsavarral is dobálták a magyar rendőröket a tüntetők Budapesten

Fotó: A diáktüntetés résztvevői vonulnak a Parlamenttől az Oktogonhoz 2023. május 19-én. A tüntetők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat. MTI/Koszticsák Szilárd
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

A rendőrség agresszív tüntetőkkel is találkozott, akik többek között vascsavarral dobálták őket, melyek adott esetben életveszélyes sérülést is okozhatnak.

Újabb tüntetést rendeztek Budapesten, de egyesek elvették a sulykot, amikor többek között vascsavarral dobálták meg a rendőröket. A rendőrség hangsúlyozta, a rendőrsorfal visszatartja az agresszív résztvevőket

A jogellenes gyűlés résztvevői a VI. kerület, Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak – olvasható a rendőrség hivatalos közleményében.

Kiderült, a helyszínen a rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére – írja a police.hu

Fotó: police.hu

Frissítés:

A jogellenes gyűlés résztvevői továbbra is támadóan lépnek fel a rendőrökkel szemben: lökdösik, palackokkal és más tárgyakkal dobálják őket. A rendőrök testi erővel tartják vissza az agresszív tüntetőket.

Fotó: police.hu

Az MTI jelentése: Újabb diáktüntetést tartottak pénteken Budapesten, a résztvevők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a „7igenes” országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat.

 A résztvevők a Kossuth Lajos térről, a Parlament mellől indulva az Oktogonhoz vonultak. A megmozdulást az Egységes Diákfront „Gyerekeket bántasz! – 7igennel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” címmel, a korábbiak folytatásaként hirdette meg.

A megmozdulás résztvevői dobszóra gyülekeztek a Kossuth Lajos téren, majd a tömeg elindult az Oktogonhoz. A transzparenseken egyebek mellett a „Történelmet mindig az ifjúság írja”, „Nekünk is van szívhangunk!”, „Minden hatalom a népé” szövegek voltak olvashatók

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

A tüntetésen jelen volt több ellenzéki politikus, köztük Hadházy Ákos, Tordai Bence, Szabó Tímea, Fekete-Győr András, Orosz Anna, Hajnal Miklós, Jámbor András, Arató Gergely, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is.

A demonstráció végén a tüntetők egy csoportja a Fidesz székháza elé vonult, de a Lendvay utca mindkét oldalát a rendőrség lezárta. BRFK közlése szerint a tüntetők szándékosan provokálják a rendőröket, de a rendőrsorfal visszatartja az agresszív résztvevőket. Mint írták, a jogellenes gyűlés résztvevői a Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat és megpróbálták áttörni azt, közben palackokat és vascsavarokat is dobáltak, a rendőröket folyamatosan verbálisan is provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.

Liner/MTI