Clouds
21 Budapest
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,97 Ft
Font
437,26 Ft
Bitcoin
27,356 $

Mióta itt jártál:

Reménytelennek tűnik a Mekong folyó édesvizi delfinjeinek megmentése

Fotó: illusztráció | unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

A kambodzsai szakaszon jelentősen lecsökkent a delfinpopuláció.

Hat országon keresztül kanyarog a Mekong, mielőtt a Dél-kínai-tengerbe torkollna. A folyó számos problémával küzd az emberek miatt, a mértéktelen lehalászás mellett gátakkal és erőművekkel akasztják meg a természet rendjét. Kambodzsában pedig most a folyamidelfinek kerültek a kihalás szélére.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Negyed évszázada számolták meg először a kambodzsai delfinek számát, akkor még 200 egyedből állt a populáció, mára ez 90 alá csökkent, legnagyobb ellenségük pedig az illegális kopoltyúháló, ami válogatás nélkül öli az élőlényeket.

Kevés az őr, sok az orvvadász

Habár Kambodzsa szigorított a halászati szabályokon, pénz híján ez nem sokat ér, hiszen nem tudnak elegendő halőrt alkalmazni. A több mint 4000 km hosszú Mekong 120 kilométeres kambodzsai szakaszára mindössze 70 ember jut.

Az őrök macska-egér játékot játszanak az orvvadászokkal, akik jóval többen vannak azoknál, mint akik a törvény oldalán állnak. A kormány csupán 65 dollárnak megfelelő kambodzsai rielt tud fizetni az őröknek havonta a járőrözésért, ezt egészíti ki a WWF napi 5 dollárral.

A faj csak két másik folyóban él, a mianmari Ayeyarwady-ban és az indonéziai Mahakam-ban. A folyamidelfineket a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja. Az édesvizi delfin Kína folyóiból 2007-ben tűnt el, szintén az emberi beavatkozás miatt – írja a CNA.