Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,018 $

Az elemzők rekordszintű gázáremelést jósolnak Európában

TÉMÁK:
#orosz gáz
Fotó: Pixabay
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Európa nem lesz képes magas költségek nélkül lemondani az orosz gázról, amely a kontinens fogyasztásának 40 százalékát fedezi.

Maria Belova, a VYGON Consulting kutatási igazgatója a RIA Novosztyinak arról beszélt, hogy a határidős árak jelenleg instabilak, a közeljövőben pedig a négyezer dollárt is meghaladhatják köbméterenként. A jelenség a szankciókkal függ össze, mivel a Nyugat kilátásba helyezte az orosz gázszállítások leállításának lehetőségét.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

„Az árnövekedés az EU-ba irányuló orosz gázszállításokkal kapcsolatos félelmekkel függ össze, mivel az EU a földgázimport mintegy 40-45 százalékát teszi ki. A mozgást felerősíthette a spekulatív tényező, ami megmagyarázza a jegyzések későbbi erőteljes esését”

– értett egyet Belovával Igor Galaktionov, a BCS Investment World szakértője.

Belova hozzátette, mérsékelt optimizmusra ad okot, hogy az Európai Unió tisztviselői elismerik, nem lehet egyik napról a másikra lemondani az orosz energiaforrásokról, az árak ezer dollár per köbméter alá csökkenése azonban szerinte legalább az év végéig nem várható.

Galaktionov úgy véli, az árak növekedését a szankciók súlyosbodása válthatja ki, illetve az európai időjárás rosszra fordulása, ami a gázfogyasztás növekedését vonja maga után, a tárolók azonban a szokásos szint alatt vannak feltöltve – számolt be a Lenta.

Korábban a Das Erste című újság azt jósolta, az orosz gáz bojkottálása gyárak bezárásával és a németországi lakosok üzemanyaghiányával fenyeget. A szerző szerint Európa nem lesz képes magas költségek nélkül lemondani az orosz gázról, amely a kontinens fogyasztásának 40 százalékát fedezi.