Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Rekordot döntött a Tesla, ám ez is kevés lehet a sikerhez

TÉMÁK:
#Autó #Tesla
Fotó: Pexels
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A tavalyi év utolsó negyedévében minden eddiginél több modell került a megrendelőkhöz.

A Tesla közzétette legújabb jelentését, melyből kiderült, hogy 2022 utolsó negyedévében 405 ezer autót szállítottak ki az ügyfeleknek, ami új rekordot jelent a vállalat életében.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Bár új rekordról van szó, az elemzők és maga a gyártó is valamivel jobb értékesítési bevételre számított a tavalyi év utolsó hónapjaiban, noha szégyenkezésre így sincs okuk, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kialakult gazdasági helyzetben sokan nem az autóvásárlást tekintik prioritásnak.

Tavaly egyébként összesen 1,3 millió járművet adtak el világszerte, ezzel a Tesla továbbra is vezető szerepet tölt be az elektromobilitás területén, ráadásul azt is elmondhatják magukról, hogy elsőként lépték át az évi egymillió eladott elektromos autó határát.

Az utolsó negyedévben 439 ezer autó került legyártásra, amiből 405 ezret ki is szállították. A kiszállított járművek közül 388 ezer Model 3 és Model Y volt, amelyekről érthetetlen módon a Tesla még mindig nem rendelkezik külön értékesítési statisztikával. A fennmaradó 17 ezer járművet a Model S és Model X típusok képviselték.

Ugyanez az arány érvényes éves szinten is, hiszen az 1,3 millió kiszállított Tesla közül nem kevesebb, mint 1,2 millió volt a Model 3 és Y.

Bár a Tesla az adott piaci viszonyok között jól teljesít, a vállalat értéke jelentősen lecsökkent, ugyanis sok befektető aggasztónak tartja, hogy Elon Musk figyelme immár három nagyvállalat (Tesla, SpaceX, Twitter) között oszlik meg, ráadásul a beharangozott új modellek és újítások is gyakran éveket csúsznak.

Szintén problémát jelent, hogy a neves autógyártók egyre nagyobb lendülettel állnak át az elektromos autók készítésére és forgalmazására, a Tesla részéről megszokottá váló folyamatos csúszások pedig a versenyelőnyük elvesztéséhez vezethetnek.