Rekordértékű heroinszállítmányt kapcsoltak le az Európai Unióban

Felixstowe, 2019. szeptember 4. A brit Nemzeti Bûnüldözési Ügynökség (NCA) által 2019. szeptember 4-én közreadott kép Nagy-Britannia történetének legnagyobb heroin fogásáról Felixstowe-ban augusztus 30-án. A Gibraltar nevû konténerszállítón, törölközõk és fürdõköpenyek közé rejtett 1.3 tonna tökéletes tisztaságú heroin értéke megközelíti a 120 millió fontot (43,5 milliárd forint). Az ügyben a hatóságok négy embert letartóztattak. MTI/EPA/NCA
not image

Nagy Noel

2021.február.26 - 05:39

Összesen 1.5 tonna heroint próbálták Himalája sónak álcázva behozni a rotterdami kikötőbe, ám a holland hatóságoknak sikerült lekapcsolni a szállítmányt

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből egyértelműen kiderült, hogy „kreatív” bűnözőkkel van dolga a hatóságoknak, viszont sikerült túljárni az eszükön: a Himalája sónak álcázott kábítószert sikerült lefoglalni a rotterdami kikötőben.

A bűnszervezetek nem kis pénztől estek el ezáltal, ugyanis „nagybani” áron is 35 millió euró értékű szállítmány beszélünk, ha meg az utcai árakat nézzük, akkor akár 175 millió euró bevétele is származhatott volna ebből a bűnözőknek.

Az NCA-val együttműködésben a holland és belga hatóságok összesen öt embert tartóztattak le Breda mellett a szállítmánnyal összefüggésben még február 9-én. Matt Horne, az NCA igazgatóhelyettese elmondta, folytatják a nemzetközi együttműködést:

„A hatalmas heroinszállítmány lefoglalásával nemcsak azt sikerült megállítanunk, hogy a kábítószer az utcára kerüljön, hanem a bűnszervezeteket is sikerült több tízmillió euróval megrövidíteni. A heroinkereskedelem csak táplálja a borzalmas függőséget, ami veszélybe sodorja a használók életét, ezen felül az erőszak és a kizsákmányolás elterjedéséhez is hozzájárul”

mondta Horne.

Az NCA elmondása szerint a letartóztatott öt férfi közül kettő esetében még továbbra is zajlanak a vizsgálatok, míg háromnak meghosszabbították a letartóztatását legalább 90 nap erejéig. A 1.5 tonna lefoglalása bekerül a rekordok könyvében, egy rajtaütéssel még nem foglaltak le ennyit az életveszélyes kábítószerből.