Rekordbevételt hoztak az alternatív fehérjék a tavalyi évben

Fotó: Flickr/verchmarco
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az alternatív fehérjepiacba történő tavalyi beruházások rekordbevételt hoztak az ágazatnak, a befektetések ugyanis háromszorosára növekedtek a korábbi évhez képest.

A Good Food Institute (GFI) egy olyan nonprofit szervezet, amely elősegíti a növényi eredetű élelmiszer és a celluláris mezőgazdaság előmozdítását, legfrissebb adatai szerint az alternatív fehérjeszektor rekordmértékű, 3,1 milliárd dolláros bevételt ért el 2020-ban.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A beruházások 2020-ban háromszor nagyobbak voltak, mint az előző évben, ám a tavalyi beruházások is 4,5-szer nagyobbak voltak, mint 2018-ban. 2010 és 2020 között közel 6 milliárd dollárt gyűjtöttek az alternatív fehérjét előállító vállalatok, ennek az összegnek pedig több mint a felét kizárólag a tavalyi évben szerezték meg.

Caroline Bushnell, a GFI vállalati igazgatója elmondta, az elmúlt év során az alternatív fehérjeipar nemcsak ellenálló képességét, hanem fejlődési sebességét is megmutatta, továbbá lényegesen több befektetési tőkét gyűjtött 2020-ban, mint az azt megelőző években.

Az alternatív fehérjepiac legfőbb befektetési szegmensei a GFI szerint az erjesztés, a termesztett hús, valamint a növényi alapú hús-, tej- és tojásipar volt a tavalyi évben. 2020-ban ez utóbbi 2,1 milliárd dolláros befektetést hozott a piacnak, s a szervezet megjegyezte, ez volt a legmagasabb összegyűjtött tőke a növényi hús-, tej- és tojásipar történetében. Az egyre növekvő igénynek hála az ágazat a 2019-ben befolyt összeg több mint háromszorosát gyűjtött össze – 667 millió dollárt.

A műhúsipar a beruházásokat figyelembe véve igen tekintélyes, második helyen végzett, a tavalyi évben ugyanis 360 millió dollár bevételre tett szert, szemben az előző évhez képest, mikor ennek csupán a hatodát érte el. A GFI megjegyzi, hogy a Mosa Meat és a Memphis Meats tenyésztett húsipari vállalatok vezették a befektetési versenyt, ugyanis 75 millió dollárt és 186 millió dollár befektetéssel gyarapodtak.

Bushnell megjegyezte, ezek a tőkeinjekciók, valamint a még hátralévő finanszírozás megkönnyítik a szükséges kutatási és fejlesztési kapacitásépítést, hogy ezek a vállalatok finom, megfizethető és hozzáférhető alternatív fehérjetermékekkel tudják bővíteni palettájukat és a lehető több fogyasztót képesek legyenek elérni.

A szervezet a beruházások növekedését az élelmiszertermelés hatásainak fokozott tudatosításának tudja be, meglehet, a befektetői közösség az élelmiszer-technológia hatalmas társadalmi és gazdasági potenciáljára ébredt rá, céljuk pedig, hogy radikálisan átalakítsák az élelmiszer-ellátást.