Dollár
432,25 Ft
Euró
423,13 Ft
Font
481,05 Ft
Bitcoin
19,681 $

Rekord: egyre több magyar költözik az agglomerációba

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 29. - 20:42

A szakértő szerint ennek hátterében az otthonteremtési támogatások és az árváltozások is állhatnak.

A KSH adatai szerint három évtizedes rekordot döntött a magyarországi költözések száma tavaly, ugyanis 307 ezren változtattak lakhelyet egy éven belül, amely az előző évhez képest 16 százalékos növekedésnek számít.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

A belföldi költözés fellendüléséhez valószínűleg az otthonteremtési támogatások is jelentősen hozzájárultak, az adatok pedig arra utalnak, hogy a Dél-Dunántúlon és az ország keleti részén is jellemző az elvándorlás, miközben tovább emelkedett a Budapestet elhagyók száma.

Tavaly közel 44 ezren költöztek el a fővárosból, a legtöbben Pest megyébe, ugyanakkor a Budapestre költözők száma is negyedével nőtt 2020-hoz viszonyítva, ahová tavaly költöztek a legtöbben, ha a 2001-es adatokat nézzük – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből költöznek a fővárosba, amely a vidéki városok népességének csökkenéséhez vezetett (-6921 fő), azonban a községek száma mintegy 17 ezerrel gyarapodott 2021-ben.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ez a kettősség az ingatlanpiaci forgalomban és az árak változásában is tetten érhető, a községek lélekszámának emelkedése pedig a falusi csokhoz is köthető, amely által világossá vált, hogy egyre jellemzőbb az agglomeráció térnyerése.

Majd hozzátette, Veszprém és Somogy megyébe is Budapestről költöztek a legtöbben, az újépítésű lakások jelentős száma és a home office népszerűsége pedig továbbra is vonzóvá teszi a Balaton partját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.