Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Elrejtett hieroglifák utalnak arra, hogy Tutanhamon sírkamrájában van egy ajtó Nefertiti sírjához

Fotó: Wikimedia Commons/Djehouty
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 28. - 05:50

Hosszú évek óta keresik a szakértők az egyiptomi királyné sírját, egészen eddig eredménytelenül: elrejtett és most felfedezett hieroglifák azonban arra utalnak, hogy Nefertiti egy titkos sírkamrában nyugszik.

Nefertiti (más átírásban Nofertiti) sírját hosszú évek óta keresik a szakértők, ám a frissen felfedezett, s eddig rejtve maradt hieroglifák megerősítik a korábbi feltételezéseket, miszerint a legendás egyiptomi királyné egy titkos kamrában nyugszik, mely a mostohafia sírkamrája mellett található.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Nicholas Reeves, a British Museum Egyiptomi Régiségek Osztályának korábbi kurátora a felfedezés kapcsán úgy fogalmazott, hogy bár az elmélet az eredménytelen radaros vizsgálatokat követően is bizonytalan maradt, az új nyomok miatt új lendületet vett a kutatás.

Reeves ugyanis rájött, hogy a Tutanhamont ábrázoló hieroglifákat, melyeken Tutanhamont utódja, Ay (más átírásban Aj) temeti el, olyan hieroglifákra festették rá, melyeken Tutanhamon temeti Nefertitit, az egyiptomi királynét, egyben Ehnaton király feleségét.

Fotó: Wikimedia Commons/ Neoclassicism Enthusiast

Reeves a Guardiannek nyilatkozva büszkén jelentette ki, hogy már be tudja mutatni, hogy Ay hieroglifái alatt Tutanhamon hieroglifái rejtőznek, ami azt bizonyítja, hogy az a bizonyos jelenet eredetileg Tutanhamont ábrázolta, amint elődjét, Nefertitit temeti. Megjegyezte, Tutanhamon sírjában biztosan nem lett volna ilyen díszítés.

Fotó: Wikimedia Commons/Philip Pikart

A díszes északi falon a későbbi hieroglifákon Ay látható, amint egy szertartásos bárdot tart a kezében, s a múmia “szájnyitó” rituáléját végzi, hogy az elhunyt öt érzékszervét “helyreállítsa”. Reeves elárulta, Ay hieroglifáit alaposan megvizsgálva Tutanhamon nevének egyértelmű, ám rejtett nyomaira bukkantak: az eredeti változatban ez a jelenet Tutanhamont ábrázolta, ahogy a sír eredeti tulajdonosának, közvetlen elődjének, Nefertitinek a temetési szertartását végzi.

Leszögezte, ez a következtetés abszolút megerősítést nyer a figurák arcprofiljában: a jelenleg Ay-ként megjelölt figura pufók orra és szintén kissé pufók áll alatti részletei pontosan ugyanazt a szabványosított arcvonalat követik, melyet Tutanhamon hivatalos ábrázolásainál elfogadtak, még uralkodása idején. Reeves rámutatott, a múmia arca vitathatatlanul Nefertiti vonásait mutatja.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.