Rejtélyes pacák jelentek meg az Uránuszon

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatók feltételezései szerint a hatalmas foltok minden bizonnyal gázbuborékok lehetnek.

Az óriási méretekkel és kiterjedéssel rendelkező pacák fagyos ammóniából és vízből állhatnak, ami arra utal, hogy az Uránusz atmoszférája korántsem annyira kiszámítható, mint azt korábban gondolták – olvasható a Phys.org tudományos magazin cikkében.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Ezek a golyószerű képződmények a Neptunuszon is jelen vannak, így elképzelhető, hogy egy természetes jelenségről beszélhetünk, amely során újratöltődik ammóniával a légkör, ezáltal folyamatos a gáz utánpótlása.

A tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy éppen azért nem tudtak eddig ammóniát azonosítani a két bolygó atmoszférájában, mert ezek a hatalmas buborékok lényegében elrejtik őket a szemük elől.

Az egész hipotézist egyébként a Jupiteren megfigyelt fenomén alapján írták le, a Naprendszer legnagyobb égitestjén ugyanis állandó időközönként táplálják ammóniával a foltok a gigantikus felhőket.

Trisan Guillot bolygókutató szerint ugyanaz a helyzet a Neptunuszon és az Uránuszon is, mint a Jupiteren, a bizonyítékok pedig egyelőre megkérdőjelezhetetlennek tűnnek:

A Juno űrszonda megmutatta, hogy a Jupiteren az ammónia jelen van, mégpedig sokkal mélyebb rétegekben, mint azt előrejeleztük. Levontuk a következtetéseket, és arra jutottunk, hogy az Uránusz és a Neptunusz rejtélyeit is megoldhatjuk, ha a Jupitert vesszük alapul.”