Rejtély, hogyan tudta az FBI visszaszerezni a hackerektől a Colonial Pipeline-tól kért váltságdíját bitcoinban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 18:58

Egyelőre ismeretlenek annak az ügynek a körülményei, mely során az FBI hozzájutott azokhoz a titkosított kulcsokhoz, amikkel képesek voltak feloldani a múlt hónapban történt ransomware-támadás során követelt kriptovalutákhoz köthető virtuális feloldókulcsokat.

Májusban az Egyesült Államok egyik legnagyobb kőolajszolgáltató vállalatát, a Colonial Pipeline-t hatalmas hackertámadás érte, melynek következtében az egész országban leállt a benzin és a gázolaj értékesítése, ugyanis a hackerek felfüggesztették a csőrendszer működését.

A kiberbűnözők összesen 75 bitcoint – akkori árfolyamán 4,4 millió amerikai dollárt – követeltek a cégtől, akik ki is fizették a DarkSide néven említett szervezetnek a váltságdíjat, így ismét visszaállhatott minden a normális kerékvágásba. Hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hivatalos közleményben jelezte, a 75 bitcoinból álló tranzakcióból 63,7 bitcoinnyi összeget sikeresen visszaszereztek, ám azt nem árulták el, hogyan tudtak ráakadni a virtuális fizetőeszközökre.

A Coingecko műveleti igazgatója, Bobby Ong a Szputnyik hírportál megkeresésére elmondta, egyelőre még az iparban otthonosan mozgó szakemberek számára is rejtély, miként tudta visszafordítani a tranzakciókat az FBI, erre ugyanis eddig egyszer sem volt példa.

Ong úgy gondolja, hogy fontos lenne megvizsgálni a körülményeket, mivel a bitcoinnal kapcsolatos folyósításokat lehetetlen feltörni és visszájára fordítani, kivéve, ha az egyik fél rendelkezik a privát kulcshoz tartozó kóddal.

A szakértő szerint a bűnözők nem voltak túlságosan óvatosak, már ami a tranzakció biztonságát illeti, így ezek az információk rossz kézbe kerültek, és szabadon keringhettek bizonyos online felületeken dekódolva, amit az FBI nyomozói kihasználtak.

Mindzek alapján Ong úgy véli, a pénzmosás elkerülése céljából érdemes lenne időben nyomon követni a kriptovalutákkal történő ügyleteket, így megelőzhetik, hogy a virtuális fizetőeszközöket készpénzzé alakítsák:

“Általánosságban elmondható, hogy bitcoinban nem éri meg bűncselekményeket elkövetni, mivel a vizsgálatvezetők könnyebben le tudják szűkíteni a lehetséges elkövetők körét, köszönhetően az online térben hagyott nyomoknak.”

Korábban felröppentek a pletykák, melyek szerint az egyik legnagyobb kriptodeviza-váltó platform, a Coinbase, amit először áprilisban jegyeztek a Nasdaq amerikai tőzsdén, segíthetett az FBI ügynökeinek a kutatások során. Ong hangsúlyozta, van ráció az elméletben, mivel a tranzakciókért és a készpénzzé való alakításért nem maga a felhasználó, hanem a Coinbase a felelős, így könnyebben tetten érhetőek a bűnelkövetők.