Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Hiába nő a bér, ha egyre kevesebbet ér a magyarok fizetése

Fotó: unsplash
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Utoljára a 2008-as gazdasági világválság idején zuhant ekkorát a reálbér.

Mintegy 16,1 százalékkal nőtt januárban a hazai bruttó átlagkereset, amivel a bruttó bérek elérték az 528 ezer forintot. A béremelkedés dinamikája azonban így is lassuló tendenciát mutat, de nem ez a legnagyobb probléma.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Sokkal nagyobb fejfájást okoz a továbbra is rendkívül magas infláció, amely februárban mindössze 0,3%-kal mérséklődött, és továbbra is 25,4%-on áll, ami miatt a fizetések is egyre kevesebbet érnek.

Többismeretlenes még az egyenlet

A reálbérek egy év leforgása alatt 7,6%-ot estek, ami a lakossági fogyasztást is magával rántotta, és mint a Portfolio megírta, utoljára a 2008-as gazdasági világválság során tapasztalhattunk hasonlót Magyarországon.

A bérdinamika lassulása ellenére is dinamikusnak mondható az emelkedés, ami azonban így is jócskán elmarad az infláció mértékétől, melynek csökkenése hozhatja el a várva várt pozitív változásokat.

Az áremelkedések mérséklődésével várhatóan a reálbérek csökkenése is kisebb lesz, kérdés, hogy milyen mértékben közelednek egymáshoz az adatok, és ezt mennyire követi majd le a béremelkedés üteme.