Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Reagált a királyi család az Oprah-interjúra

not image

Takács Petra

2021. március 10. - 00:12

Közleményben reagált a brit királyi család az Harry és Meghan Oprah Winfrey-vel készült interjújára.

A nyilatkozat burkolt, közvetett, de érzékelhető utalást tesz ugyanakkor arra is, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan a CBS amerikai televízió interjúműsorában elmondott.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan hercegnő kijelentette: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek “valaki” a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne “vajon mennyire lesz sötét”.

A sussexi hercegnő – polgári nevén Meghan Markle – személyében a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként. Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott három bekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz: bár “egyes visszaemlékezések módosulhatnak”, a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi. Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a nyilatkozat kiadása előtt a királyi család tagjai és az udvari illetékesek “válságtanácskozást” tartottak. A palota kommünikéje nem tér ki részletesen arra, hogy az a megjegyzés, amely szerint “egyes visszaemlékezések módosulhatnak”, a hercegi házaspár által elmondottakból pontosan mire vonatkozik, vagyis az udvar az interjúban elhangzottakból mit von kétségbe.

A nyilatkozatban szereplő angol félmondatnak – “recollections may vary” – ráadásul lehetséges egy olyan értelmezése is, hogy a történtekre nem feltétlenül emlékszik mindenki egyformán. A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor: az egész királyi család szomorúsággal értesült arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt Harry és Meghan számára.

Az interjúban említett problémák, különösen azok, amelyek a rasszizmushoz kötődő kérdéseket vetettek fel, aggodalomra adnak okot, és ezekkel a királyi család foglalkozni fog, de bizalmas jelleggel – áll a közleményben. A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is a királyi család nagyon szeretett tagja lesz.

Az interjú műsorra tűzése után annyi kiderült, hogy a házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. Harry és Meghan mindazonáltal eddig nem fedte fel, hogy ezek a megjegyzések a királyi család melyik tagjától eredtek.

Harry azonban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaiként végzett tevékenységével és Amerikába költözött. Az interjúban a második gyermekével várandós Meghan elmondta: jelezte a királyi családnak, hogy támogatásra lenne szüksége mindenekelőtt mentális állapota miatt, segítséget azonban nem kapott.

A hercegnő egyenes utalást tett arra, hogy a királyi családon belüli elszigeteltsége és a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne. Az interjút Nagy-Britanniában az ITV kereskedelmi tévétársaság tűzte műsorra hétfő este. A programot több mint 11 millióan nézték.

Az ITV Good Morning Britain című hírmagazinjának nemzetközileg ismert műsorvezetője, Piers Morgan azonban kedden bejelentette, hogy hat év után távozik a program éléről, miután kétségbe vonta a sussexi hercegnő által elmondottakat, és ez rendkívüli felháborodást kavart.

Morgan a műsorban azt mondta, hogy a hercegnő egyetlen szavát sem hiszi el, még azt sem hinné el neki, ha az időjárási előrejelzést olvasná fel. Piers Morgan ezen alaposan össze is veszett a keddi műsorban az ITV meteorológusával, és a vita hevében egy időre ki is rohant a stúdióból.

A műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelet (Ofcom) kedden közölte, hogy Piers Morgan megjegyzése miatt több mint 41 ezer panaszbejelentés érkezett a nézőktől; ez negyedszázados rekord. Az ITV kedd esti közleménye szerint megállapodás született a társaság és Morgan között arról, hogy “most jött el az ideje” a műsorvezető távozásának.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.