Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Razziáztak a debreceni gyárat tervező kínai CATL egyik üzemében

Fotó: Wikimedia Commons
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A debreceni akkumulátorgyárat tervező kínai CATL németországi üzemében hajtottak végre egy komoly razziát, miután a hatóságok úgy értesültek, hogy az üzemben hamisított okmányokkal dolgoznak a munkavállalók.

A HVG értesülései szerint mintegy 250 rendőr és vámos, valamint egy helikopter is kiérkezett a kínai akkumulátorgyártó, a CATL arnstadti üzemének területére január 11-én, miután a hatóságok úgy értesültek, hogy a gyárban illegális okmányokkal foglalkoztatják az alkalmazottakat.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A lap az MDR THÜRINGEN értesülései nyomán azt írja, a hatóságok illegális munkavégzés-, illegális tartózkodás- és hamisított beutazási okmányok gyanúja miatt tartottak nagyszabású razziát a CATL németországi gyárában, ahol csak nemrég indult meg a termelés.

Az illetékes vámhatóság közlése szerint a gyárban jelenleg 1500-an dolgoznak, közülük pedig 400 kínai állampolgár, míg az alvállalkozóknál az építési területen munkát vállalók többsége kelet-európai. A hatóság most a Németországba való belépésük és foglalkoztatásuk körülményeit vizsgálja, ehhez pedig a gyár teljes területét lezárták.

A hatóságok most azért vizsgálódnak, mert tavaly ősszel egy rutinellenőrzést végeztek az üzemben: a rendőrség október 12-én megjelent a gyárban, ám ahogy beléptek az üzem területére, 50 kínai elmenekült, és egyenesen a gyár melletti földterület irányába futottak.

A nyomozók tehát elsősorban az illegális foglalkoztatás gyanúja miatt vizsgálódnak, noha ez inkább a kelet-európai munkavállalókat érinti, hiszen az alvállalkozók gyakorta illegálisan utaztatják be őket Németországba, ahol aztán szintén illegálisan foglalkoztatják őket, jellemzően az építőiparban.