Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Rasszista fegyverimádó az ügyészek szerint a Pentagon-iratok kiszivárogtatója

TÉMÁK:
#pentagon
Washington, 2023. április 14. A minõsített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bûnügyi feljelentést és õrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon elõzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerzõ egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon. MTI/AP/Jon Elswick
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A szigorúan titkos iratokat online csetcsoportban megosztó Jack Teixeira tárgyalása még csak most kezdődik.

Teixeira bilincsben jelent meg a bíróságon, miután áprilisban szigorúan titkos amerikai katonai dokumentumok kiszivárogtatásával vádolták meg. A férfi azt kérte, hogy korlátozó feltételek és 20 ezer dolláros óvadék mellett szabadlábon védekezhessen.

Soron kívül Nem kritikus Berlusconi állapota

Míg a 21 éves férfi védőinek 89 oldalas memoranduma szerint Teixeira esetében nem áll fenn a szökés veszélye, és csupán egy félrevezetett fiatalról van szó, aki most értette meg tettének súlyosságát, addig a kormány ügyészei szerint zavart, egocentrikus, nacionalista hajlamú radikális, aki pártolja az erőszakot, a fegyverkezést, valamint a rasszizmust.

Több mint gyanús a férfi korábbi netes tevékenykedése

Az ügyészek szerint Teixeira szökése komoly kockázatot jelent, ugyanis a férfi megbízhatatlan, és egyértelműen veszélyt jelent a nemzetbiztonságra – írja a Cybernews.

Az irataik alapján Teixeira többször is részletes és aggasztó beszélgetéseket folytatott erőszakról és gyilkosságról a Discord közösségi médiaplatformon, a fegyverekről szóló megjegyzései miatt pedig az iskolájából is kirúgták.

A férfi többször szeretett volna fegyvertartási engedélyt szerezni, de ezeket elutasították. Ám amikor az FBI a letartóztatás után átkutatta a családi házban lévő szobáját, több fegyvert is találtak az ágyától pár méterre.

Teixeira apjának, aki korábban a hadseregben szolgált, volt egy saját, engedéllyel rendelkező fegyverraktára, de mivel azok biztonságosan el voltak zárva, ezeket nem vitték el a házból.

Mint kiderült, Teixeira 2022 júliusában a kormányzati számítógépét arra használta, hogy név szerint rákeressen az elmúlt évek tömegmészárlásaira.