Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Nagy hatótávolságú rakétavetőket kap Ukrajna Nagy-Britanniától

Fotó: Az Ukrajna elleni háborúban megsemmisített harceszközökbõl látható szabadtéri kiállítás a nyugat-ukrajnai Lemberg utcáin 2022. augusztus 10-én. MTI/EPA/Mikola Tisz
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 11. - 21:47

Az Egyesült Királyság több nagy hatótávolságú, többszörös hordozórakéta-rendszereket az Ukrajnának. 

„Nagy-Britannia jelentős számú precíziós irányítású M31A1 rakétát is ad, amelyek akár 80 kilométerre lévő célpontokra is képesek csapást mérni, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy továbbra is megvédje magát az orosz nehéztüzérséggel szemben” – jelentette be a védelmi minisztérium.

Soron kívül Szigorítaná az oroszok vízumkérelmének elbírálását az EU

Ben Wallace védelmi miniszter közölte: „A katonai támogatás e legújabb részletének köszönhetően Ukrajna fegyveres erői továbbra is képesek lesznek védekezni az orosz agresszió és a nagy hatótávolságú tüzérség válogatás nélküli használata ellen. Nagy-Britannia és a nemzetközi közösség továbbra is ellenzi ezt az illegális háborút, és vállvetve kiállunk az ukránok mellett, és védelmi célú katonai támogatást nyújtunk Ukrajnának, hogy segítsük a Putyin inváziója elleni védekezést”.  

Az ukrán csapatokat Nagy-Britanniában képezték ki a rakétavetők használatára – írja a CNN

A védelmi minisztérium szerint a jelenleg Ukrajnának szállított egyéb felszerelések között szerepel több mint 20 darab 155 milliméteres önjáró löveg, 105 milliméteres tüzérségi ágyúk és lőszerek; több mint 50 ezer lőszer az ukrán szovjet korabeli tüzérséghez; és legalább 1600 további páncéltörő fegyver.

Az Egyesült Királyság és más NATO-országok kötelezettséget vállaltak arra is, hogy akár 10 ezer ukrán katonát képeznek ki gyalogsági képességek terén.

A védelmi minisztérium közölte korábban, hogy az Egyesült Királyság és szövetségesei megkezdik egy olyan cselekvési terv kidolgozását, amely 2023-ig és azon túl is támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.