Csavaros, rakétaszerű felhőkarcoló épülhet Európában

Kettle Collective
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha sikerülne megvalósítani a projektet, akkor a brit Kettle Collective tervezőcég által megálmodott Lakhta Center II lehet a világ második legmagasabb felhőkarcolója.

Európa jelenlegi legmagasabb irodaháza, a Lakhta Center a maga 462 méterével jelenleg verhetetlen, ám a Kettle Collective legújabb tervrajza közel 300 méterrel felülmúlhatja ezt a rekordot is.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A Lakhta Center II Szentpéterváron épülhet meg, és ha elkészül, akkor a maga 703 méterével a világ második legmagasabb felhőkarcolójává avanzsálhat, ami nem kis teljesítmény lenne a vállalat részéről.

A Kettle Collective hivatalos weboldala szerint Szentpétervár híres székesegyháza inspirálta a tervezőket az épület megalkotása során, amire a csavaros díszek és az egyedi kialakítás utal. A hatalmas építmény összesen 150 emeletből állhat, legmagasabb szintje 590 méterrel lehet a talaj fölött, ahonnan pazar kilátás tárulhat a vendégek szeme elé.

A toronyházban irodák, áruházak, különböző múzeumok, galériák és átriumok kaphatnak helyet, továbbá szabadidős tevékenységeket is végezhetnek majd bennük a sportolni vágyók, legyen szó éppen teremfociról, testedzésről vagy teniszről.

Nagy teljesítményű liftekkel oldhatják meg a felhőkarcolóban való közlekedést, míg az épület stabilitását merev acéllal biztosítanák, miközben a külső borítás masszív, ellenálló üveggel lesz majd megerősítve.

Egyelőre csupán tervezőasztalon pihen a projekt, ám ha sikerül befektetőket találni a vállalat vezetőségének, akkor elképzelhető, hogy a következő évtizedre újabb hatalmas torony csúcsosodhat a kontinens fölé, ami egyúttal Szentpétervár látképét is feljavíthatná.