Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Holtan találtak egy rakétagyártásért felelős tajvani vezetőt, aki épp üzleti úton volt

Fotó: Kínai harci gépek egy meg nem nevezett kínai légi támaszponton 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/Hszinhua/Fu Kan
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 6. - 08:44

A tajvani védelmi minisztériumának kutatási és fejlesztési részlegének helyettes vezetőjét találták holtan egy szállodában, ami után azonnal nyomozást indítottak.

Kína és Tajvan között továbbra is feszült a helyzet, különösen azok után, hogy az USA 25 év után látogatást tett a tajvani szigeten. Kína hiába szólt, hogy ennek súlyos következményei lesznek, az amerikai kormánygép leszállt Tajvanban, majd nem sokkal később beindultak a kínai hadgyakorlatok.

Legutóbb arról jelentettek, hogy Kína már szimulációs támadásokat hajtott végre a tajvani fő sziget közelében. Mindeközben holtan találták egy szállodában a tajvani védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési részlegének helyettes vezetőjét.

A dél-tajvani Pingtungban találtak rá a szakemberre, amit a Központi Hírügynökség erősített meg, melyről a The Guardian is beszámolt. Ou Yang Li-hsing 57 éves volt és fontos szerepet töltött be a Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet helyettes vezetőjeként.

Halála oka egyelőre ismeretlen, erről a CNA sem tudott többet megtudni. Azt azonban tudhatjuk, hogy az elhunyt tisztviselő a rakétagyártási projektért felelt, és épp üzleti úton volt Pingtungban, amikor meghalt.

Nem ismert, hogy a szakember kiesése mennyiben befolyásolja majd a programot, mert a katonai tulajdonban lévő szervezet azt az utasítást kapta, hogy idén több mint kétszeresére, közel 500-ra növelje éves rakétagyártási kapacitását, amivel tovább fokoznák a harci erejüket a kínai fenyegetettség közepette.

FRISSÍTÉS: a The Guardian a Reuters által idézett médiajelentések szerint szívroham okozta a szakember halálát, akit szombat reggel találtak holtan a szállodai szobájában. A hatóságok azt mondják, nem volt nyoma annak, hogy bárki is betört volna a szobába, így valószínűleg az idegenkezűség gyanúja sem merülhet fel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.