Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Cirkálórakétákat lőtt ki Észak-Korea, a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat lehet az oka

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke látható a kivetítõkön, amint a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodás aláírása 69. évfordulójának alkalmából rendezett phenjani ünnepségen beszél 2022. július 27-én. MTI/EPA/KCNA
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 17. - 08:20

Az események pont akkor történtek, amikor Dél-Korea és az Egyesült Államok megkezdte közös hadgyakorlatát. 

Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki szerdán kora reggel a nyugati partvidéken fekvő Oncson városból – közölte egy dél-koreai katonai forrás, anélkül, hogy részleteket osztott volna meg, például a rakéták hatótávolságát vagy repülési magasságát.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A kilövésekre akkor került sor, amikor Dél-Korea és az Egyesült Államok kedden megkezdte négynapos előzetes közös hadgyakorlatát, amely az augusztus 22. és szeptember 1. között zajló, régóta felfüggesztett Ulchi Freedom Shield elnevezésű éles terepgyakorlatra készít elő – teszi hozzá a Reuters

Közben Jú Szuk-jeol dél-koreai elnök szerdán kijelentette, hogy hajlandó fokozatos gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, ha az befejezi a nukleáris fegyverek fejlesztését és megkezdi a leszerelést, miközben válaszolt a kérdésekre az első 100 napos hivatalban töltött ideje alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

Észak-Korea álláspontja azonban határozott, és nem úgy tűnik, mint akik engedni akarnak a fegyverkezésből, ezt bizonyítja, hogy az év első felén nagyon aktívak voltak, ha a rakéták kilövését nézzük. 

Arról nem is beszélve, hogy nincsenek megelégedve az Egyesült Államok „minden lében kanál” politikájával, így érthető, hogy nem tetszik nekik a közös hadgyakorlat. Nancy Pelosi tajvani látogatása során a külügy kijelentette, hogy az Egyesült Államok „drágán meg fog fizetni minden bajforrásért, amelyet ő okozott, bárhol is járt”.